Denne opskrift giver lette, luftige boller. Her i familien plejer de til fødselsdage at indeholde et lækkert fyld af kanel. Opskriften giver 16 boller.
50 gram gær
2 1/2 dl mælk
1 æg
1 spsk sukker
1 tsk fint salt
ca. 500 gram mel *
100 gram smør
evt. kanelsukker til fyld
1 æg til pensling
*Det er vigtigt at bruge mel med højt proteinindhold til gærbrød. Læs mere om meltyper og hævemidler i denne artikel.
Lun mælken lidt og rør gæren ud i den. Tilsæt æg, sukker, salt og ca. halvdelen af melet. Rør det godt sammen.
Blødgør smørret, hvis det er koldt, evt. ved at lune det 20 sekunder i mikroovnen. Rør smørret i dejen.
Tilsæt resten af melet gradvist mens dejen æltes. Tilsæt aldrig mere mel end at dejen stadig hænger lidt i fingrene uden at klistre helt vildt. Du kan ælte med dejkroge på håndmikseren eller i røremaskine.
Når dejen er helt ensartet og blank skal den hæve lunt til ca. dobbelt størrelse. Det tager 30 – 60 minutter.
Tag dejen ud på et bageunderlag eller på bordet og del den i 16 lige store stykker, gerne med en spatel. Form hvert stykke til en pæn bolle.
Hvis du vil have kanelfyld i bollerne, så trykker du blidt hvert dejstykke lidt fladt og drysser en lille skefuld kanelsukker på. Fold dejen op om fyldet ved at knibe godt sammen i enden og sætte bollen på en bageplade med bagepapir med sammenføjningen nedad.
Pisk ægget sammen med en smule vand og pensl det på bollerne. Drys evt. med lidt sukker for at gøre dem ekstra blanke.
Lad bollerne hæve lunt og tildækket til de er næsten dobbelt så store.
Bag bollerne ved 210 grader varmluft eller 225 grader almindelig ovn i 10 – 12 minutter. Hold øje med, at de bliver tilpas gyldne men ikke for mørke.
Server bollerne med friskt, koldt smør.
💡 Tip
Du kan nemt lave dit eget hjemmekærnede smør. Se hvordan her.