Gulerods muffins – glutenfri, laktosefri og uden fedtstof

Disse gulerods muffins – eller cupcakes om man vil – er virkeligt lækre. Man skulle tro, at de indeholder både smør, sukker og mel, men det gør de ikke! Hemmeligheden er bælgfrugter og dadler. Selvfølgelig indeholder dadler sukker, men det er dog ikke raffineret sukker og man kan justere mængden af dadler, hvis man synes.

Topping (kan udelades)
100 gram cashewnødder
ca. 2 spsk flydende honning
Lidt vaniljepulver eller -pasta
Evt. 1 – 2 spsk væske (vand, mælk el. lign.)

Dej
125 gram gulerod
125 gram dadler
200 gram kogte kikærter, gerne fra dåse
3 æg
2 – 3 tsk kanel
1 tsk stødt ingefær
1 top-tsk bagepulver
1/4 tsk fint salt

Til toppingen lægges cashewnødderne, der skal være uristede og usaltede, i blød i koldt vand en times tid.

Dræn vandet fra og tør nødderne. Kom dem i en foodprocessor eller minihakker og blend dem helt fint. Tilsæt honning lidt ad gangen og blend til du synes, at det smager godt uden at være for sødt og massen er helt fin, blank og smørbar. Tilsæt evt. lidt væske for at få den smørbar. Du kan bruge vand, mælk, plantemælk eller fløde, som du synes.

Kom toppingen i en lille skål og sæt til side.

Skræl og riv gulerødder mellem fint. Sæt til side.

Dadlerne udstenes. Jeg bruger økologiske dadler fra æske, som fås på køl i de fleste supermarkeder. Hvis du kun har tørrede, så læg dem i blød i koldt vand, inden du skal bruge dem. Kom dadlerne i foodprocessoren.

Kikærterne skal være kogte, skyllede og tørrede. Kom dem i foodprocessoren til dadlerne og kør til alt er blendet. Tilsæt æg, krydderier, salt og bagepulver og blend til du har en ensartet dej. Fjern kniven fra foodprocessoren eller kom dejen i en skål og vend forsigtigt gulerødderne i dejen.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Sæt muffinforme klar på en bageplade med bagepapir. Jeg bruger forme af silikone, da jeg synes, at dejen hænger meget i papirforme. Du får enten ca. 6 store eller 10 – 12 små muffins.

Hæld dejen i formene.  Fyld formene op til ca. 1/2 cm fra kanten, de hæver ikke så meget. Bag med det samme i 25 – 30 minutter. Prøv om dejen hænger ved en strikkepind eller grillspyd og giv dem evt. lidt længere, men pas på, at de ikke bliver for mørke.

Køl helt af og smør toppingen ovenpå. Pynt som du har lyst.

💡 Tip!
Smør kun topping på de muffins, som skal spises samme dag. Opbevar resten på køl, hvor de holder sig et par dage. Muffins uden sukker er ikke så holdbare som almindelig kage, da der ikke er noget til at konservere med. Frys evt. ned til en senere lejlighed. Toppingen holder sig fint mindst en uge i køleskabet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.