Syltede rødbeder med peberrod og nelliker

En opskrift der stammer fra min mormor, som altid syltede meget. Peberrod og nelliker er med til at give rødbederne lidt skarphed og krydring uden at det på nogen måde er for meget. Opskriften bliver bedst med de aflange rødbedesorter, da det er lettest at skive dem regelmæssigt. Af denne opskrift bliver der ca. 3 liter, som du kan komme på glas eller i syltekrukke.

Ca. 2 1/2 kg rødbeder
Ca. 1 1/2 liter lagereddike
Ca. 600 gram rørsukker pr. liter eddike
6 – 7 cm hel peberrod
20 – 30 kryddernelliker
1 tsk flydende atamon pr. liter eddike

Vrid bladene af rødbederne men lad endelig roden sidde. Hvis du skærer for meget i rødbederne, vil de safte under kogning. Skrub dem godt, så der ikke er jord på.

Læg rødbederne i en gryde med god plads. Pak dem tæt med de største nederst og de mindste øverst. Fyld koldt vand på gryden med et litermål, så du ved hvor meget vand, der kommer på. Det skal lige dække rødbederne. Bring gryden i kog og tilsæt 1 spsk. salt pr. liter vand. Kog rødbederne i 30 – 35 minutter. Hav en stor skål eller balje klar med iskoldt vand.

Start med at tage en af de mindste rødbeder op efter 28 – 30 minutter. Kom den i det kolde vand et øjeblik og gnub så skrællen af. Ved det pludselige temperaturskift får rødbeden et chok, så cellerne sprænges og rødbeden bliver mør. Skær rødbeden i pæne skiver og smag på den. Hvis rødbeden virker mør men stadig har lidt bid, så tag rødbederne op af kogevandet lidt ad gangen efter størrelse og gentag processen. Ellers kog videre et par minutter. Lad dem endelig ikke koge så længe, at de bliver helt bløde.

Hvis du bruger en syltekrukke, så læg skiverne i krukken, ellers brug en skål, der tåler varme. Når alle rødbeder er skivet, så måler du den mængde lage, der skal dække skiverne, ved at hælde vand på med litermålet. Det skal kun lige dække, da sukkeret også fylder lidt. På denne måde undgår du at få lavet alt for meget syltelage. Hæld vandet fra rødbedeskiverne igen, så snart du har målt mængden af.

Vask gryden og hæld den mængde eddike i, som du har målt dig til. Regn ud, hvor meget sukker du skal bruge, start med lidt lavere mængde og tilsæt det til eddiken. Bring lagen i kog og smag den evt. til med lidt mere sukker.

Skræl imens peberroden, skær den igennem på langs og derefter i skiver. Når du bruger halve skiver af peberrod, så kan du let kende dem fra rødbedeskiverne. Læg peberrodsskiverne og nelliker ned i lagen. Hvis du bruger en syltekrukke, kan du evt. pakke nelliker i en lille pose, som du binder af et stykke gaze, en tynd klud eller eller evt. et te-filter og en snor. På denne måde kan du efter nogle uger tage nellikerne op, når du synes, at lagen smager godt. Når lagen koger, kommer du rødbedeskiverne i lagen og giver dem et kort opkog på 1 – 2 minutter.

Tag rødbedeskiverne op med en hulske og kom direkte på skoldede, atamon-skyllede glas eller i en syltekrukke. Hvis du bruger glas, så sørg for, at fordele peberrod og nelliker jævnt i glassene. Tilsæt atamon til lagen i gryden og hæld den over rødbedeskiverne. Sæt låg på og lad rødbederne trække et par uger, inden de spises.

💡 Tip!
Smag på rødbederne efter et par uger. Når du synes, at de smager nok af nellike, kan du evt. fjerne posen med nelliker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.