Ret tit har jeg æggehvider til overs fra anden madlavning og man kan altså godt få for mange marengs! Derfor har jeg udviklet denne mandelkage, hvor der bruges æggehvider til bunden. Kagen er frisk og syrlig og egner sig både til dessert og til en god kop kaffe eller te.
Kagen er rimelig simpel at lave og kan sagtens serveres uden for meget pynt.
Bund
200 gram mandler
100 gram sukker
4 æggehvider (lidt mere end 1 dl)
Tænd ovnen på 170 grader varmluft.
Smør en 22 – 24 cm springform let og beklæd den med bagepapir i en strimmel rundt i kanten og en cirkel i bunden.
Mal mandlerne fint i en minihakker eller foodprocessor. Blend sukkeret med til sidst.
Pisk æggehviderne meget stive og vend forsigtigt mandler/sukker i.
Fordel dejen i formen og bag i ca. 20 – 25 minutter, jo bredere springform jo kortere bagetid. Kagen må godt være lidt blød, når du trykker på den.
Tag mandelbunden ud af formen og fjern bagepapiret. Lad den køle af på en rist.
Mousse
5 blade husblas
ca. 400 gram hindbær, gerne frosne
125 gram flormelis
ca. 2 spsk citronsaft
150 gram rømme eller creme fraiche 35 – 38 %
2 dl piskefløde
Læg husblas i blød i koldt vand.
Kom hindbær i en gryde sammen med flormelis og citronsaft og varm det langsomt op til bærrene er tøet og begynder at boble lidt.
Blend hindbær og sigt kernerne fra.
Pisk fløden til let skum og vend forsigtigt rømme eller creme fraiche i.
Tag husblas op af vandet og knug overskydende vand af. Smelt i mikro-ovn i et glas i 10 – 15 sekunder eller i en lille gryde for svag varme. Det skal kun lige smelte, ikke blive varmt.
Rør lidt af hindbær puréen i husblasen og derefter lidt mere. Kom så husblasblandingen i resten af hindbærpuréen og bland det hele grundigt. Når puréen begynder at stivne lidt, så vendes flødeblandingen forsigtigt i.
Samling af kagen
Rengør kanten fra springformen eller brug en kagering. Stil den på serveringsfadet. Læg kageplast rundt i kanten af formen. Hvis du ikke har kageplast, kan du klippe et plastik-charteque til i en strimmel. Læg den afkølede mandelbund ned i formen.
Så snart moussen kan holde en lille top, som du skubber op med en ske, er det tid til at komme den ovenpå den helt afkølede mandelbund. Glat moussen ud og stil på køl mindst 3 timer og gerne længere.
Når moussen har sat sig, skal kagen pyntes. Fjern kagering og plast. Brug f.eks. friske eller frysetørrede hindbær, chokoladespåner, ristede mandelflager eller hvad du ellers har til at pynte med.
💡 Tip!
Moussen kan laves med andre bær som f.eks. brombær, blåbær osv. Juster evt. sukkermængden efter hvor søde bærrene er.