Det danske økologi-logo EU’s økologi-logo
Hvis man bruger økologiske råvarer fremfor konventionelle, så sikrer man sig selv og sin familie bedst muligt mod for mange pesticidrester i maden. Ud over denne gevinst, så skånes miljøet, når fødevarer fremstilles økologisk og samtidigt sikres den bedst mulige dyrevelfærd.
Danske, konventionelt fremstillede fødevarer indeholder generelt færre pesticidrester end udenlandske, så det er også vigtigt at tænke på oprindelseslandet, når man køber ind. Derfor er det altid en god idé fortrinsvist at lave mad med årstidens danske råvarer.
Kvalitet og pris
Uanset om du køber økologiske, danske eller udenlandske råvarer, så bør du altid købe den bedste kvalitet, som du har råd til. Det vil sige, at hvis du er på et lavt budget, så må du gå på kompromis, hvor du er nødt til det og prioritere, hvilke råvarer du vil ofre flest penge på. I den anden ende af skalaen kan man sige, at hvis du har råd til at købe danske, økologiske råvarer af bedste kvalitet, så får du også de sundeste og bedste råvarer at arbejde med.
Hvis du læser indholdsdeklarationer, når du handler, så vil du hurtigt opdage, hvor mange tilsætningsstoffer, der er anvendt i færdigt producerede fødevarer. I Danmark skal alle tilsætningsstoffer være godkendt og mærket med et e-nummer. Et e-nummer er ikke ensbetydende med, at stoffet nødvendigvist er farligt eller kunstigt fremstillet, men det er klogt at sætte sig lidt ind i dette emne, hvis man vil undgå for mange af de tilsætningsstoffer, der kan være problematiske. På internettet kan du finde lister over disse e-numre, så du kan danne dig et overblik over, hvilke færdigt fremstillede fødevarer, man bør undgå at spise for meget af.
På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du finde oplysninger om e-numre.
Du kan læse meget mere om økologi og fødevarer generelt på Økologisk Landsforenings hjemmeside.