Det er slet ikke så svært at lave smør selv, som man måske skulle tro, og så smager det helt fantastisk og giver oven i købet et glas frisk kærnemælk. Denne portion giver ca. 250 gram smør.
1/2 liter piskefløde, helst økologisk
1/2 dl god, økologisk kærnemælk
lidt flagesalt
Rør fløde og kærnemælk sammen i en skål, dæk den tæt med låg eller film og lad den stå i stuetemperatur til næste dag.
Pisk fløden stiv og bliv ved med at piske til du har store klumper smør og valle hver for sig. Hæld vallen (kærnemælken) i et glas og stil på køl.
Tag smørklumperne op på et bræt eller en tallerken og ælt salt i f.eks. med en gaffel. Kom lidt salt i ad gangen, ælt godt og smag smørret til. Pak smørret i fedttæt papir, stanniol eller i en form og køl af.
💡 Tip
Det kan absolut betale sig at lave smør selv, hvis der er piskefløde på tilbud. Hvis du laver mere end du skal bruge i løbet af et par uger, så frys det ned i skiver. Så kan du tage det ud lidt ad gangen og opbevare det i stuetemperatur, så det altid er smørbart.
Hvis du nøjes med den første del af processen, syrningen, så har du lavet den skønneste creme fraiche.