Hummus

Hummus er skønt som pålæg eller som fyld i pitabrød og sandwich. Det kan også bruges som tilbehør til varme retter, som forret eller sammen med tapas og som en slags dressing sammen med falafels eller kebab.

ca. 200 gram kikærter
saft af ca. 1 citron eller lime
2 – 3 fed hvidløg
lidt stødt spidskommen *
1 – 2 spsk. tahin, se tip nederst
god jomfru olivenolie (ca. 1 dl)
fint salt

*Læs mere om krydderier og deres smag i denne artikel.

Kikærterne skylles godt og sættes i blød i 8 – 12 timer i masser af vand (de svulmer op til ca. dobbelt størrelse). Kassér udblødningsvandet og skyl kikærterne godt i koldt vand i en sigte. Kikærter og tørrede bønner skal udblødes længe og udblødningsvandet kasseres, da det indeholder giftstoffet lektin.

Kom dem i en gryde og hæld koldt vand på så det lige dækker. Der skal ikke salt i. Kog ved svag varme i ca. 1 time. Tag kikærterne op og lad dem køle af. Gem lidt af kogevandet. Hvis du ikke har tid til denne proces, så kan det selvfølgelig klares med en dåse kogte kikærter.

Kom kikærterne i en blender eller foodprocessor. Det kan også klares med en kraftig stavblender. Tilsæt citron- eller limesaft, knust hvidløg, stødt spidskommen og tahin. Tilsæt olie lidt ad gangen og blend til konsistensen er passende. Hvis du synes, at der skal for meget olie til, så tilsæt lidt af kogevandet til sidst. Smag til med salt og evt. mere citron/limesaft.

Hummus serveres som dip eller pålæg med gode oliven og evt. syltede hvidløgsfed til.

💡 Tip
Tahin kan udelades, men det er med til at give den rigtige smag. Hvis du ikke har tahin, så kan du nemt lave det selv. Rist en håndfuld sesamfrø (gerne de uafskallede, økologiske) på en tør pande et par minutter. Kom dem i en minihakker, blender eller krydderikværn eller stød dem i en morter til konsistensen er som peanutbutter. Tilsæt evt. en smule olie, hvis det kniber med at få det blendet. Det, du ikke skal bruge, gemmes i køleskabet i et lille glas med låg. Hæld en lille smule olie på, så kan det holde sig i månedsvis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.