Lagkage til mange

Denne lagkage rækker til 20 til 30 personer alt efter appetit og hvornår på dagen den serveres. Jeg kreerede kagen til min stedfars 90 års fødselsdag for nyligt og den blev rost i høje toner. I dette tilfælde havde vi lidt tidligere fået en stor brunch-buffet og derfor var der mere end rigeligt til 26 personer og noget til overs. Man kan selvfølgelig halvere opskriften og ned-dimensionere formene til bundene tilsvarende, hvis man er færre personer. Kagen består af en nøddebund med hindbærmarmelade og nougatmousse. Ovenpå dette et lag almindelige lagkagebunde med flødecreme og bær/frugt. Den er pyntet med marcipan, flødeskum, nødder og bær. Kagen bliver bedst, hvis den laves dagen før den skal spises men først pyntes færdig på dagen.

Husk at læse hele opskriften godt igennem, da nogle dele skal laves i rigtig god tid mens andre skal laves tæt på sammenlægningen af kagen.

lagkage-til-mange

Flødecreme
1 vanillestang
150 gram sukker
140 gram majsstivelse
8 dl mælk
6 æggeblommer
7 dl piskefløde
3 dl piskefløde

Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Mas kornene med lidt af sukkeret. Pisk det sammen med resten af sukkeret, majsstivelsen og lidt af mælken i en skål. Tilsæt æggeblommer og pisk sammen.

Kog resten af mælken og fløden op i en gryde, eventuelt sammen med den tomme vanillestang. Hæld mælkeblandingen over i æggeblandingen mens der piskes og hæld derefter det hele tilbage i gryden.

Kog godt igennem mens der fortsat piskes indtil cremen tykner.

Kom cremen over i en kold skål, læg husholdningsfilm helt tæt ned ovenpå cremen og sæt den på køl i mindst 3 timer og gerne længere.

Pisk de sidste 3 dl fløde til skum. Pisk den kolde creme igennem og vend forsigtigt flødeskummet i.

Nøddebund
10 æggehvider
400 gram sukker, gerne rørsukker
400 gram blandede nødder og mandler
2 spsk mel

Pisk æggehviderne stive. Pisk sukkeret i lidt ad gangen og pisk længe, så marengsen bliver godt stiv og sukkeret er næsten helt opløst.

Hak mandler og nødder fint. Bland dem og melet forsigtigt men grundigt i marengsen med en dejskraber.

Bred dejen ud på bagepapir på en bageplade.

Bag ca. 20 minutter ved 180 grader varmluft eller 200 grader almindelig ovnvarme. Bunden skal blive lysebrun men ikke for mørk.

Køl lidt af. Skær evt. kanterne til, hvis de er ujævne. Dæk bunden med husholdningsfilm indtil den skal bruges.

Almindelige bunde
1 vanillestang
6 æg
3 dl sukker
1 dl kartoffelmel
2 dl hvedemel
2 tsk bagepulver

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Mas kornene med lidt af sukkeret. Pisk det sammen med æg og resten af sukkeret til sukkeret er næsten opløst. Bland bagepulver med mel og kartoffelmel i en anden skål og sigt det i dejen. Vend forsigtigt men grundigt.

Fordel dejen på 2 bageplader med bagepapir og glat ud, så dejen er jævnt fordelt. Bag med det samme i ca. 5 minutter til bundene er lysebrune.

Imens bundene bager skylles et rent viskestykke op i koldt vand og vrides godt.

Så snart bundene kommer ud af ovnen trækkes bagepapiret væk fra pladen og bundene lægges ovenpå hinanden. Det opvredne viskestykke lægges over for at holde bundene fugtige indtil kagen skal lægges sammen. Vent bare med at trække bagepapiret af.

Nougatmousse med krokant
300 gram blandede nødder og mandler
150 gram sukker

4 blade husblas
2 dl sødmælk
400 gram blød nougat
5 dl piskefløde

Smelt sukkeret på en tør pande ved ikke for høj varme og uden at røre i det. Det må kun blive lysebrunt.

Rør de hele nøddekerner i og lad det simre et øjeblik.

Vend det hele ud på et stykke bagepapir og køl helt af.

Hak nøddekaramellen ret fint. Tag ca. 1 dl fra til pynt.

Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 minutter.

Varm mælken op til kogepunktet. Tag gryden af varmen, vrid vandet af den udblødte husblas og smelt den i den varme mælk. Skær nougat i små stykker og kom den i den varme mælk. Pisk til det er smeltet. Køl lidt af, men ikke så længe at det stivner helt.

Pisk fløden til skum. Vend flødeskummet lidt ad gangen i den afkølede nougatmasse. Pisk ikke for meget men pas på, at alle klumper er rørt ud. Vend forsigtigt nødde-krokanten i (husk at tage ca. 1 dl fra til pynt).

NB! Nougatmoussen skal ikke laves før alle andre dele er klar. Den skal på kagebunden mens den stadig er lidt blød.

Samling og pyntning af kagen
ca. 400 gram hjemmelavet hindbærmarmelade, se evt. tip
400 gram rå marcipan
ca. 200 gram flormelis
ca. 100 gram glucose sirup
1 liter piskefløde
ca. 1 dl nougat-krokant fra nougatmoussen
ca. 700 gram friske bær og/eller frugt, f.eks. blåbær, hindbær, små stenfri vindruer
evt. lidt guldstøv, sølvkugler eller anden pynt

Læg nøddebunden på det fad, som kagen skal serveres på. I dette tilfælde brugte jeg en rengjort bageplade, da jeg ikke havde et fad, der var stort nok. Hvis du halverer opskriften, så kan du med fordel bruge en bage-ring med kageplast indeni til at samle kagen i.

Smør nøddebunden med hindbærmarmelade. Se evt. tip.

Bred den nu næsten stivnede nougatmousse ud over nøddebunden med hindbærmarmelade og sørg for, at den går næsten ud til kanten hele vejen rundt.

Træk nu bagepapiret af den ene lagkagebund og læg den ovenpå nougatmoussen.

Fordel flødecremen ovenpå bunden og smør den næsten helt ud til kanten hele vejen rundt. Tag ca. 1/3 af bærrene/frugten fra til pynt og fordel resten ovenpå cremen.

Træk bagepapiret af den sidste lagkagebund og læg den ovenpå med den glatteste side opad. Tryk den forsigtigt på plads.

Pisk fløden til ret stift skum uden at det bliver knoldet. Smør siderne af kagen med flødeskum, så de er helt lodrette og dækker kagebunde og fyld. Kom resten af flødeskummet i en sprøjtepose med stjernetyl og læg på køl.

Ælt marcipanen med flormelis og glucose sirup til en ensartet masse. Hold evt. lidt af flormelissen tilbage, så det ikke bliver for tørt. Rul massen ud, så den passer nogenlunde til kagens top. Hav rigeligt med flormelis på bordet og kagerullen, så det ikke hænger i. Skær stykket til, så det passer præcist ovenpå kagen. Børst fri for overskydende flormelis og løft stykket over på kagen.

Hertil kan du gøre kagen klar dagen før. Opbevar kagen køligt dækket med et hårdt opvredet viskestykke og husholdningsfilm for at holde den fugtig.

Sprøjt først siderne af kagen med flødeskum i en op-nedadgående bevægelse. Sørg for at hver omgang flødeskum kommer et lille stykke op over marcipanen, så den hænger godt fast på kanten af lagkagen, ellers risikerer du, at det hele glider ned. Herefter sprøjter du en fin kant hele vejen rundt foroven. Jeg lavede et diagonalt rudemønster med flødeskum ovenpå marcipanen og pyntede de enkelte ruder med henholdsvis bær, frugt og nødde-krokant i et fint mønster. Hver samling af flødeskum fik en lille sølvkugle placeret ovenpå og sølvkugler blev også sat i kanten med få centimeters mellemrum.

💡 Tip
Hvis du ikke har hjemmelavet hindbærmarmelade, så kog 300 g frosne hindbær med 125 g sukker til hindbærrene er tøet og sukkeret smeltet. Bland 1/2 tsk rød Melatin med 1 spsk sukker og drys over marmeladen under omrøring mens marmeladen koger. Kog 1 minut og lad den så køle af. Man kan selvfølgelig også bruge købemarmelade, men den er ofte for sød eller indeholder meget få bær.

Du kan også erstatte hindbærrene i marmeladen med blåbær eller andre bær.

Hvis du ikke bryder dig om marcipan, så kan marcipanlåget godt undværes, hvis kagen pyntes som på fotoet eller f.eks. med chokolade i stedet.

5 tanker om “Lagkage til mange”

  1. Hej
    Dette lyder simpelthen som en utrolig lækker lagkage… Jeg overvejer at lave den til vores kobberbryllup…. Men det er om lørdagen og jeg har ikke rigtig tid om fredagen til at lave kage…. tror du at man kunne lave den allerede om torsdagen?
    På forhånd tak

    1. Hej Betina
      Tak for din kommentar.
      Ja, det kan du sagtens. Jeg ville dog nok vente med at pynte den til selve dagen, især fordi det er flødeskum, som helst skal dækkes helt nede på overfladen for at kunne holde sig frisk.
      Tillykke med kobberbrylluppet og god dag.
      Mvh.
      Susanne 🙂

  2. Hej tusind tak for dine gode opskrifter, har nu lavet lagkage til mange,den er bare rigtig lækker og egentlig nem at lave. Tak for den.

    1. Tak for rosen, det sætter jeg stor pris på :-). Skriv endelig, hvis du har spørgsmål eller kommentarer til nogle af mine opskrifter.
      Mvh.
      Susanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.