Oksekødssuppe fra bunden

Klar suppe har aldrig hørt til mine livretter, men da det er en af min mands, så laver jeg det alligevel af og til. Jeg laver alt fra bunden, selv suppebollerne, for så er jeg sikker på, at det hele kommer til at smage, som det skal. Faktisk gør det også, at jeg selv synes, at det er en okay ret, når vi ikke får det for tit. Det kogte kød – serveret efter suppen – med kartofler og peberrodssovs smager helt fantastisk. Marven fra benene plejer jeg at spise mens den stadigt er lun på et stykke groft rugbrød og drysset med lidt groft salt.

Ca. 1,5 kg oksekød, f.eks. bov, tværreb eller spidsbryst
2 – 3 kraftben
3 porrer
1/2 kg gulerødder
1/2 stor knoldselleri
lidt friske krydderurter, f.eks. timian
10 sorte peberkorn

Skyl kød og kraftben grundigt i kold vand og læg det i suppegryden. Hæld koldt vand på, så der er mindst 3 – 4 cm vand over kødet. Sæt gryden over og kog vandet op. Skum alle urenheder af med en hulske. Bliv ved med at skumme af til der ikke er flere urenheder. Tilsæt ca. 2 tsk salt pr. liter vand og ca. 10 peberkorn. Skru ned for varmen, så vandet kun lige simrer.

Skræl gulerødder og selleri. Skær dem i små tern, ca. 3/4 cm på hver led. Alle ureelle stykker tages fra til at koge med i suppen. Der skal være ca. 1/3 af grønsagerne til at koge med i suppen. De fine tern gemmes til senere.

Skær rodskiven og den øverste cm af det grønne af porrerne. Fjern evt. det yderste blad. Del porrerne på midten, ca. hvor det yderste blad deler sig. Stik spidsen af kniven ind i det hvide stykke porre ca. 5 cm under det sted hvor det yderste blad deler sig. Træk kniven op ad, så du splitter porrens top i to dele. Vend porren 90 grader og gentag, så du har et ca. 5 cm langt stykke foroven, der er delt i 4 stykker. Nu kan du skylle jorden væk fra porren ved at holde den under rindende vand, så det løber ud af porren. Skær stykket i tynde skiver, ca. 2 mm, og sæt dem til side til senere. Den grønne del af porren deler du i blade, så de kan skylles grundigt. Skær dem evt. over på midten.

Når suppen er skummet færdig og salt og peber tilsat, så kommer du den grønne del af porrerne og de ureelle stykker af gulerod og selleri i suppen sammen med lidt krydderurter. Lad suppen simre i 2 – 3 timer, til kødet er mørt, når du stikker i det med en stegegaffel. Lad ikke suppen koge for voldsomt, så bliver kødet hårdt. Lad gerne kødet køle af i suppen, men du kan også gå videre med det samme.

Tag kød og ben op. Marven fra benene kan serveres til kødet på et stykke rugbrød og drysset med lidt groft salt. Skær kødet i skiver og opbevar det på køl til det skal bruges. Suppen sies, først gennem en sigte, så alle grønsager, peberkorn osv. sies fra og kasseres. Derefter sier du igen suppen gennem et rent viskestykke eller lignende over i en beholder, som du kan opbevare i køleskabet. Smag suppen til med salt eller eventuelt lidt god fond eller bouillon.

Kødboller
300 gram fint hakket svinekød
1 lille æg
1 lille løg
ca. 50 gram mel
ca. 1 dl mælk
salt og peber

Riv løget, så der ikke er for store stykker i og rør farsen sammen. Tilsæt mælken lidt ad gangen, så konsistensen bliver som en god frikadellefars. Smag den til.

Sæt en bred gryde eller sauté-pande over med koldt vand og ca. 2 tsk salt pr. liter vand. Bring det i kog. Sluk for varmen mens du kommer bollerne i vandet med en ikke for stor teske. Når alle bollerne er kommet i, skruer du igen op for varmen. Lad ikke vandet koge for voldsomt og vend bollerne med en hulske. De skal koge ca. 5 minutter. Tag en bolle op og se om den er færdig. Kom de færdige boller i en skål. Sæt den i køleskabet, hvis suppen ikke skal spises med det samme. Gem vandet i gryden til melbollerne.

Melboller
60 gram smør
180 gram vand
75 gram mel
2 – 3 æg
1/2 tsk salt

Kom smør og vand i en gryde og kog det op. Sluk for varmen og tilsæt mel. Pisk grundigt til dejen slipper gryden. Køl lidt af. Pisk æggene sammen i en skål og tilsæt dem lidt ad gangen mens du pisker. Dejen skal ikke være for flydende, så måske skal du ikke bruge alt ægget. Tilsæt salt og smag til. Kom dejen op på en tallerken og find den mindste mokka-ske frem, du har.

Bring vandet i den lave gryde i kog igen. Sluk for varmen og sæt bollerne af med den lille mokka-ske. De vokser til ca. dobbelt størrelse, så det er vigtigt, at de ikke er for store fra starten. Når alle bollerne er kommet i vandet, så bring det næsten i kog. Hold vandet lige under kogepunktet ved at komme en sjat koldt vand i, hvis det begynder at koge. Efter ca. 5 minutter er bollerne færdige. Tag en op og tjek. Tag bollerne op i en skål med koldt vand med en hulske. Når de er kølet af, hældes vandet fra og bollerne opbevares på køl til de skal bruges.

Peberrodssovs
30 gram smør
30 gram mel
ca. 2 dl siet suppe
ca. 1 dl mælk
ca. 1/2 dl fløde
ca. 1/2 dl eddike
1 – 2 spsk sukker
salt og peber
Ca. 5 cm frisk peberrod

Smelt smørret i en gryde ved ret svag varme og tilsæt mel. Pisk til der ikke er flere klumper. Tilsæt gradvist væsken til du har en passende konsistens og kog sovsen godt igennem. Smag til med salt, peber, sukker og eddike.

Riv peberroden mellem fint. Du skal ikke tilsætte peberrod, før sovses skal bruges. Varm eventuelt kødet i sovsen, før du tilsætter peberrod.

Tilsæt peberrod til sovsen lidt ad gangen og server resten ved siden af. Når peberroden er tilsat, må sovsen ikke koge, så bliver den bitter.

Anretning
Kom den mængde suppe, du skal bruge, op i en gryde. Tilsæt en passende mængde af de fine grønsagstern og porreskiver. Kog det et par minutter til grønsagerne er ‘al dente’. Skru ned for varmen og tilsæt en passende mængde kød- og melboller. Lad dem varme med i suppen et par minutter uden at det koger.

Varm kødskiverne i sovsen inden du tilsætter peberrod.

Server først suppen med grønsagerne og bollerne eventuelt med lidt groft brød til. Server derefter kødet i peberrodssovsen med kogte kartofler.

💡 Tip
I stedet for oksekød kan du koge en suppehøne eller en stor kylling. Hønsekødet kan evt. serveres i aspargessovs i stedet for peberrodssovs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.