Jordbærtærte eller -kager

Denne opskrift minder om de jordbærkager eller -tærter, som man kan købe hos bageren – bare meget bedre. Hvis man er 6 – 8 personer, så er det lettest at lave opskriften som en hel tærte. Hvis man derimod kun er få personer, så kan man sagtens lave bunde og creme og opbevare det hver for sig i nogle dage. Man kan så lægge kagerne sammen enkeltvis efter behov, blot man har friske jordbær ved hånden.

2015-06-18 17.00.26

Creme
2 æggeblommer
2 spsk rørsukker
2 spsk maizena mel
1 dl mælk
1/2 stang vanilje
1 knivspids fint salt
1 dl piskefløde

Skrab vaniljekornene ud og mas dem med lidt af sukkeret, så de skilles ad. Kom vanilje, sukker og æggeblommer i en gryde og rør det sammen. Tilsæt mælk og salt og pisk i det mens det varmes langsomt op til kogepunktet. Lad det simre et par minutter mens der piskes. Kom cremen i en skål og læg plastikfilm tæt ned over cremen. Sæt på køl til den er helt afkølet. Pisk fløden meget stiv og vend den i den afkølede creme. Cremen kan nu holde sig på køl i flere dage.

Mørdej
1/2 æg
100 gram hvedemel
50 gram flormelis
50 gram smør

Pisk et æg sammen og del det i to skåle. Den ene halvdel er til mørdejen og den anden til mazarindejen. Hak smørret fint ud i melet med en gaffel. Tilsæt det halve æg og flormelis og saml dejen hurtigt. Den skal endelig ikke æltes. Sæt evt. dejen på køl, mens du laver mazarin-dejen.

Mazarin-dej
50 gram marcipan
40 gram rørsukker
30 gram smør
1/2 æg
50 gram hvedemel
50 gram mørk chokolade

Tænd ovnen på 200 grader (almindelig varme).

Riv marcipanen på den grove side af rivejernet og rør den sammen med det halve æg, sukker, smør og mel.

Smør en springform eller 8 linseforme/små metalforme godt. Tryk først mørdejen jævnt ud i formene. Fordel derefter mazarin-dejen i et nogenlunde jævnt lag oven på mørdejen.

Bag tærten eller kagerne i 20 – 25 minutter. De skal blive gyldne men ikke for brune.

Imens hakkes chokoladen ret fint.

Så snart kagerne kommer ud af ovnen, fordeles den hakkede chokolade på bundene og smøres evt. lidt ud, så det dækker.

Køl kagerne helt af. De kan nu gemmes i en tætsluttende dåse eller lignende i flere dage.

Gelé
En håndfuld jordbær
ca. 1/2 dl vand
2 spsk sukker
1 blad husblas

Læg husblas i blød i koldt vand.

Skær jordbærrene i små stykker og kog dem med vand og sukker til de er kogt lidt ud. Si jordbærstykkerne fra og kom saften tilbage i gryden. Kom den udblødte husblas i saften og lad den smelte. Geléen kan opbevares i en skål på køl og lunes lidt f.eks. i mikroovn, når den skal bruges.

Pynt
Fine, friske jordbær, ca. 300 gram
Eventuelt lidt groft hakkede pistacienødder eller mandler

Samling af kagen
Kom en skefuld creme på hver kagebund eller fordel cremen over tærtebunden. Jordbær skæres i halve eller kvarte efter størrelse og arrangeres pænt på cremen. Geléen skal være let flydende men uden at løbe for meget. Det kan reguleres ved at lune eller køle af. Fordel den med en ske over jordbærrene. Pynt eventuelt med grofthakkede pistaciekerner eller mandler.

💡 Tip!
Prøv med andre bær sammen med eller i stedet for jordbær.

Chokoladen kan eventuelt undlades, men hvis kagerne skal stå lidt, så vil bundene blive hurtigt bløde.

Geléen kan undlades, men den pynter og er med til at holde bærrene på plads.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.