Brune kager

Opskriften på disse brune kager stammer fra min oldemor på min farmors side. Min farmor har bagt dem så længe jeg husker tilbage, min far har bagt dem og jeg har bagt dem hvert år i alle de år, hvor jeg selv har bagt julesmåkager. Kagerne skal være så tynde, at man kan se lyset gennem de små vinduer, som sukaten danner. De er yderst delikate og meget populære blandt brunkage-elskere.

Kagerne smager bedst med ægte sukat, der kan købes i specialforretninger. Hvis du ikke bryder dig om sukat, kan det selvfølgelig udelades, men noget af det delikate indtryk går tabt.

Der bliver ca. 3 bageplader småkager af denne portion.

Vær opmærksom på, at dejen skal laves dagen før, at kagerne skal bages.

40 gram mandler
50 gram sukat, helst ægte
65 gram smør
65 gram sukker
35 gram (1/4 dl) sirup
1 knivspids stødt nellike (ca. 1/4 tsk)
1 tsk med top ægte kanel
knapt 1 tsk potaske
1/2 tsk koldt, kogt vand
125 gram mel

Skold og smut mandlerne og hak dem mellemfint men ensartet. Skær sukaten i små tern på ca. 0,5 x 0,5 cm. Stil begge dele til side.

Smør, sukker og sirup bringes på kogepunktet i en gryde. Afkøles lidt og derefter røres mandler og sukat i sammen med stødt nellike og kanel.

Bland potasken med vandet og rør det godt ud. Kom det i gryden til det andet og rør godt.

Tilsæt melet lidt ad gangen til du har en masse, der hænger sammen. Hvis der kommer for meget mel i dejen, så vil den sprække, når den bliver helt kold. Hvis den derimod er for fugtig, vil den ikke holde faconen, når den trilles til en pølse.

Tril dejen til en regelmæssig pølse med en diameter på ca. 6 – 7 cm. Bank enderne lidt mod bordet, så de bliver flade.

Hvis du har et pølsebræt med en fordybning, så kan du lægge dejpølsen på det ellers lægger du den på et lille skærebræt. Sæt brættet i fryseren. Vend evt. pølsen et par gange indenfor den første times tid, så pølsen bliver så rund som muligt.

Næste dag – eller når dej pølsen er helt frossen – kan du skære den i skiver. Det er lettest at skære de super tynde skiver af den frosne dejpølse på en pålægsmaskine, men hvis du ikke har en sådan, så kan det klares med en meget skarp, bred kniv. Kagerne lægges med det samme på en bageplade med bagepapir.

Bag ved 150 grader varmluft i ca. 7 – 8 minutter til kagerne er fint lysebrune. De er stadig lidt bløde, når de kommer ud af ovnen, men bliver hurtigt sprøde på en bagerist. Læg dem i en lufttæt dåse så snart de er kolde, da de meget hurtigt bliver bløde.

💡 Tip!
Hvis dine brune kager bliver lidt bløde hen ad vejen, så giv dem en hurtig tur i ovnen, køl af og tilbage i dåsen igen.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.