Jeg har bagt disse vanillekranse hver jul i over 40 år. Uanset hvor jeg kommer og smager andres hjemmebagte vanillekranse, som gerne er rigtigt gode, så er der ingen opskrifter, der slår denne. Opskriften fandt jeg en gang i et blad, men jeg har selv rettet den til. Der bliver ca. 100 stk. af denne mængde dej.
60 gram mandler
1/2 – 1 vanillestang
125 gram sukker
250 gram mel
180 gram smør
1 æggeblomme
Skold og smut mandlerne og hak dem så fint, at mandelstykker ikke sætter sig fast i stjernepladen på kødhakkeren.
Flæk vanillestangen. Hvis du bruger en af de dyre, fede kan du nøjes med 1/2. Skrab kornene ud og mas dem med lidt af sukkeret.
Hak smørret i småstykker og kom det sammen med resten af ingredienserne i en skål.
Bland godt – uden at ælte – til dejen er ensartet. Kør dejen gennem den stjerneformede kageplade på en kødhakker.
Skær dej pølserne i stykker på ca. 7 cm i længden og form dem til ringe, der lægges på en bageplade med bagepapir.
Bag ved knapt 200 grader varmluft i ca. 7 – 8 minutter til kagerne er fint lysebrune uden at være for mørke.
Afkøl helt på en bagerist inden de lægges i en lufttæt dåse.
💡 Tip!
Hvis du ikke har en kødhakker, kan du trille dejen i pølser på ca. 3/4 cm i diameter.