Om grønsagsjuice og anvendelse af pulpen

Her i huset er vi hoppet med på juice-bølgen. I et års tid har vi nu hver morgen drukket et glas friskpresset juice med stort indhold af grønsager. Det tror jeg, at vi vil have svært ved at undvære nu, så da den første lille maskine, som var i den billige kategori, gik i stykker, har vi nu investeret i en lidt dyrere model.

Jeg bruger de fleste slags grønsager til juicen og gemmer for det meste rester af grønsager, som asparges- og broccolistilke, de groveste kålblade fra spids-, hvid- og rødkål osv. til de kommende dages juice. I det hele taget kan alt, som ikke skæres fra, fordi det er dårligt, anvendes til juice. Man lærer hurtigt at dosere mængden af de forskellige kraftigt smagende grønsager og så supplere med lettere som agurk, tomat, gulerod osv. samt frugt for en friskere og sødere smag.

Rodfrugter skræller jeg ikke men vasker grundigt og måske skærer jeg lige enden af. Undtagelsen er rødbeder, som smager fantastisk i juice men som skal skrælles for at undgå, at de smager for meget af jord. Der kommer altid et lille stykke frisk ingefær i juicen, hvor meget er en smagssag. Det er også godt med et lille stykke økologisk citron. Hvorvidt skællen skal fjernes først er også en smagssag.

Jeg gør grønsagerne og frugten til juicen i stand når jeg alligevel laver aftensmad. De opbevares herefter i en plasticboks i køleskabet og er så klar til næste morgen.

Da vi nu bruger så mange grønsager til juice, har jeg overvejet, hvordan vi kan udnytte den pulp – eller det affald – som uvægerligt bliver tilbage, når man bruger en slowjuicer. Foreløbig bruger jeg pulpen til at komme i disse retter:

Grovbrød og -boller
Kødfars til f.eks. frikadeller, kødboller, farsbrød osv.
Kødsovs til f.eks. lasagne, sauce Bolognese, moussaka, chili con carne osv.
Fiskefars til fiskefrikadeller, fisketerrine osv.
Blendede supper med andre grønsager
Sovs på basis af andre grønsager som f.eks. tomatsovs
Fyld i tærter

Hen ad vejen kommer der nok flere idéer til anvendelse af pulpen, men dette er da en start.

Til nogle retter kan det være nødvendigt kun at bruge en del af pulpen og f.eks. sortere ingefær og æblepulp fra. Det gælder f.eks. i gærdeje, hvor det er min erfaring, at dejen let kan komme til at overgære hvis der kommer æblepulp i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.