Der findes masser af forskellige opskrifter på æbleskiver, hvor dejen enten indeholder gær eller bagepulver. Min mening er, at hævemidler i dejen til æbleskiver er unødvendige. Bagetiden er så relativt kort, at gær i hvert fald ikke når at virke og bagepulver er en flygtig forbindelse, der forsvinder, hvis man ikke er meget hurtig. Det er bedre at lave en dej, der i sig selv er let og luftig. Denne opskrift stammer fra min oldemor og er den, der altid har været brugt i min familie. Den tangerer det oprindeligt tænkte med æbleskiver ved at indeholde æbler. Æbleskiver var fra starten skiver af æbler, der blev dyppet i dejen og derefter stegt på en pande. Denne portion giver 35 – 40 æbleskiver.
150 gram blødt smør
2 spsk sukker
4 æg
4 dl mælk
250 gram mel
1/2 – 1 tsk stødt kardemomme
1 knivspids hjortetaksalt (gør æbleskiverne lidt sprøde)
Skal af en økologisk citron
1 – 2 æbler
Klaret smør eller neutral olie til stegning
2 grillspyd af træ til at vende med
Del æggene i blommer og hvider i hver sin skål. Pisk hviderne stive og sæt dem til side.
Riv det yderste gule lag af citronen fint og bland det med æggeblommerne, blødt smør og sukker.
Bland hjortetaksalt og kardemomme godt med melet.
Tilsæt skiftevis mel og mælk til smørblandingen mens der piskes let.
Vend de stiftpiskede hvider i dejen.
Varm æbleskivepanden op til godt medium varme. Fedtstoffet skal syde omkring en tandstikker for at have en passende temperatur.
Skær æblerne i kvarte og fjern kernehuset. Skær i tern på ca. 2 x 2 cm.
Kom lidt fedtstof i hvert hul i æbleskivepanden. Fyld dej i næsten til kanten. Begynd med det samme at vende æbleskiverne ca. 1/4 omgang og læg herefter et æblestykke i hver, inden du vender endnu en 1/4 omgang. Bliv ved med at vende æbleskiverne rundt til de sprøde udvendigt, smukt gyldne på alle sider og holder faconen, når de lægges på en tallerken. Det er bedre at bage ved lidt lavere temperatur med hyppige vendinger end med højere varme og få vendinger.
Æbleskiver serveres med flormelis og syltetøj, f.eks. hjemmelavet af solbær eller hindbær.
💡 Tip
Hvis du gerne vil bage æbleskiverne på forhånd, så kan det let lade sig gøre. Læg de færdigbagte æbleskiver i ét lag på en bageplade eller et fad med bagepapir og sæt det i fryseren. Når æbleskiverne er frosset ind, kan du komme dem i plastposer, så kan de holde sig i lang tid. Når de skal bruges, lægger du de frosne æbleskiver på en bageplade med bagepapir og varmer dem ca. 5 minutter ved 200 grader.
Fin opskrift!
En lille detalje: Både mormor og mor brugte Palmin til stegningen – det gjorde æbleskiverne meget sprøde.
K h
Hej Karsten
Tak for din kommentar.
Jeg er sikker på, at palmin vil gøre æbleskiverne sprøde, det er jo derfor man også bruger det til at koge klejner i :-).
Det står jo én helt frit for, men for mig er det smagen, der er i højsædet, derfor smør eller evt. neutral olie.
I øvrigt har jeg lige fået købt airfryer og den er super til at varme æbleskiverne. Direkte fra fryseren og 5 min. på 200 grader i kurven, så er de simpelthen så sprøde og lækre – bare et tip 🙂
Mvh.
Susanne