Orangesild

Disse lækre sild laver jeg hvert år til jul og de bliver rost til skyerne og spist op hurtigt. Opskriften kræver rigtige fedsild, eller saltsild, af de gammeldags modnede høstsild. Det er slet ikke det samme at lave dem med på forhånd marinerede sild. Du kan sagtens bede fiskehandleren filetere sildene, men ellers findes der på YouTube videoer, som viser, hvordan du gør. Husk at begynde i god tid, da fileterne dels skal udvandes og dels skal sildene trække i lagen i ca. 3 døgn inden servering.

6 fileter af fedsild/saltsild
2 øko appelsiner
2 1/2 dl hvidvinseddike
1 1/2 dl rørsukker
1/2 dl orangelikør, f.eks. gran marnier eller cointreu

Hvis fileterne ikke er udvandede fra fiskehandlerens side, så skal du gøre det nu. Læg de 6 fileter i en plastbøtte med tætsluttende låg og dæk dem med koldt vand. De skal stå ca. 12 timer i køleskabet, skift vandet en gang eller to undervejs. Smag på en lille bid fra halen af silden, den må ikke virke meget salt, så skal fileterne ligge et par timer mere. Du kan evt. lægge dem i mælk de sidste par timer.

Til lagen skal du først vaske appelsinerne grundigt. Riv den yderste orange skal med et juliennejern. Hvis du ikke har et sådant, så skær forsigtigt skrællen af med en skarp kniv og uden at få den bitre, hvide hinde med. Skær den orange skal i helt smalle strimler på tykkelse med små tændstikker. Skær den bitre, hvide hinde af appelsinerne. Det gør ikke så meget, om der også skæres lidt kød fra, saften fra det kan presses af senere. Gem derfor hinderne.

Læg nu appelsinen i den ene hånd og skær appelsinfileterne fra ved at skære ned langs hinderne, der skiller fileterne ad. Gør det over en bred skål, så du både samler fileterne og saften op. Pres saften fra skelettet af appelsinen ned i skålen og pres også de hvide skræller for evt. saft. Del evt. appelsinfileterne i to, tre bidder.

Kom eddike og sukker i en gryde sammen med den orange, strimlede skal og kog det op til sukkeret er smeltet. Hæld appelsinsaften fra skålen i gryden, men vent lidt med fileterne. Lad det simre et par minutter. Tag det af varmen og kom fileterne og likøren i gryden. Smag lagen til, måske skal der en smule mere sukker i, hvis appelsinerne er lidt sure. Køl lagen helt af.

Når sildefileterne er udvandet tilstrækkeligt, skæres de i passende stykker og lægges i en skål. Hæld den afkølede lage over og lad dem trække i mindst 3 døgn inden servering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.