Frøsnappere

Skønne morgenkager, til formiddagskaffen eller som en lækker snack. Dejen er en wienerdej og kræver derfor hviletid imellem de enkelte arbejdsgange. Der bliver 8 – 10 frøsnappere af denne portion. De er ikke helt så store i forhold til størrelsen på de købte.

Dej
1 æg
13 gram gær
3/4 dl koldt vand
2 spsk rørsukker
175 gram hvedemel
25 gram smør, stuetempereret
1/2 tsk fint salt

Til indrulning

150 gram smør

Remonce
25 gram blødt smør
25 gram rørsukker
25 gram ren, rå marcipan
evt. korn af 1/2 stang vanille eller lidt vanillepasta/pulver

Pynt
ca. 50 gram blå birkes
ca. 50 gram sesamfrø

Alle ingredienser til dejen skal være så kolde som muligt, evt. kan melet stilles på køl et par timer i forvejen.

Pisk ægget sammen i en lille skål, stil det til side.

Rør gæren ud i det kolde vand. Tilsæt sukker og halvdelen af det sammenpiskede æg. Resten af ægget gemmes til pensling.

Tilsæt ca. 3/4 af melet og rør dejen let sammen. Tilsæt det bløde smør, som endelig ikke må være smeltet helt. Rør smørret ud i dejen og tilsæt resten af melet og saltet. Dejen skal ikke egentlig æltes men blot røres ensartet. Den skal være meget blød og behøver ikke være elastisk.

Sæt dejen på køl ca. 20 minutter.

Imens vejes 150 gram koldt smør af og lægges mellem 2 stykker bagepapir. Med kagerullen bankes smørret fladt og formes til en firkant, ca. 22 x 22 cm. Læg det på køl igen.

Tag dejen ud på et melet bord og drys en smule mel over. Tryk/rul den ud til en firkant, ca. 25 x 25 cm.

Tag smørret fra køl og anbring smørfirkanten diagonalt på dejen, så der skabes 4 dej-hjørner. Fold de 4 dej-hjørner mod midten af smørret, så smørret pakkes helt ind. Tryk hjørnerne lidt sammen, så alt smørret er dækket.

Rul nu forsigtigt dejen ud til ca. 25 x 40 cm. Du må endelig ikke trykke med kagerullen men lade den arbejde selv med forsigtig rulning. Du må gerne bruge mel for at dejen ikke hænger i.

Børst overskydende mel af f.eks. med en bagepensel og fold 1/3 af dejen ind over resten. Børst igen mel af og fold fra den modsatte side 1/3 af dejen ind over de 2 lag. Nu har du 3 lag smør mellem dej-lagene. Læg dejen på køl mindst 20 minutter.

Rul igen meget forsigtigt dejen ud til ca. 25 x 40 cm. Børst mel af og fold igen på samme måde som før. Nu har du 3 x 3, altså 9 lag smør. Læg dejen på køl ca. 20 minutter.

Rul og fold endnu en gang meget forsigtigt. Pas på, at smørret ikke titter frem, hvis det sker, så drys lidt mel på stedet. Nu har du 3 x 9, altså 27 lag smør, hvilket er det krævede antal lag for wienerdej. Læg igen dejen på køl ca. 20 minutter.

Riv marcipanen groft og rør remoncen sammen.

Tag dejen ud og rul den forsigtigt ud til ca. 30 x 40 cm, så firkantet som muligt.

Smør remoncen forsigtigt ud over hele dejen. Fold dejen sammen på den lange led, så du får et stykke på ca. 15 x 40 cm.

Pensl med det sammenpiskede æg, men gem en smule æg. Du kan evt. fortynde det med en anelse vand.

Drys sorte birkes og sesamfrø tæt over hele dejen og tryk dem let, så de sidder fast. Skær nu dejen i strimler på ca. 2 cm, så der bliver 8 – 10 strimler.

Tag en strimmel op og sno den et par gange inden du lægger den på en bageplade med bagepapir. Tryk enderne let mod bagepapiret, så de ikke snor sig op igen, Gør det samme med resten, Stræk evt. dejstrimlerne forsigtigt, så de bliver lidt længere,

Brug det sidste af det sammenpiskede æg til at pensle de snoninger, der ikke har frø på.

Lad frøsnapperne hæve ca. 1 time til dobbelt størrelse.

Bag i en forvarmet ovn ved 210 grader varmluft i 14 – 16 minutter, til de er lysebrune over det hele.

💡 Tip!
Frøsnappere er meget fryseegnede. Læg dem forsigtigt i frostposer, ikke for mange i hver. De tøes op og varmes i forvarmet ovn på 200 grader varmluft i ca. 5 minutter. De kan også lunes på brødrister, men pas på, at frøene ikke brankes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.