Redskaber, maskiner mv.

Redskaber
Det siger sig selv, at det er nødvendigt at have et par skarpe knive til sin rådighed i køkkenet. Primært skal man have en kraftig brødkniv, som også er god til at hakke nødder og chokolade med, da savtakkerne er med til at holde fast på det man hakker. En god kokkekniv og en lidt mindre rundet kniv til udbening og udskæring af kød er også nødvendigt. En lille grønsagskniv kan være rart, men dens skarphed er ikke så vigtig.

Det er også en god idé at have et strygestål, så man selv kan slibe knivene i det daglige. Det kan dog ikke helt gøre det, og omkring en gang om året er det godt at få slebet sine knive op professionelt.

Gode røreskåle i et par forskellige størrelser, gerne med låg er nødvendige. Husk at melamin skåle, som f.eks. de populære Margrethe skåle, ikke må bruges til varme ingredienser eller opvarmes i f.eks. mikroovn. Melamin afgiver giftige stoffer, når den kommer over en temperatur på ca. 70 grader. Vær også opmærksom på dette ved brug af service til baby/børn, grydeskeer, campingservice og andet fremstillet af melamin.

Skærebrætter er uundværlige, materialet er individuelt, men det kan være en god idé at have nogle i forskellige farver, så man holder det røde til kød, det grønne til grønsager osv. På denne måde minimerer man risikoen for at få jordbakterier i anden mad og bakterier fra fjerkræ og andet kød spredt til rå grønsager osv. I den forbindelse er det selvfølgelig også vigtigt at vaske knive og andre redskaber grundigt, inden man bruger dem til en ny ingrediens.

Grydeskeer og paletter
Her er det vigtigt at tænke på funktionen. En grydeske bør være flad i bunden, så den kan komme ud i kanten af gryden og en palet bør være med lige kant og lidt bøjelig. Melamin, som tit bruges til grydeskeer og paletter, har det med at blive misfarvede og få ridser, hvilket kan gøre det svært at holde dem rene. Se desuden afsnittet om røreskåle med hensyn til brugen af melamin til varm tilberedning. Grydeskeer af plast, silikone eller træ er nok at foretrække. Man kan for eksempel købe piskeris betrukket med silikone, så man ikke ridser sovsegryden, hvis den har en belægning indvendig.

Gryder og pander
Hvilket materiale, man vælger til sine gryder og pander, afhænger af hvilken komfurtype man har og også af, hvad man skal bruge dem til. Hvor mange gryder og pander er så nødvendige?
En gryde til kartofler, pasta og grønsager, en kasserolle til sovs og en pande eller to i forskellige størrelser er nok minimum. Hvis man gerne vil kunne lave en steg eller en kylling i gryde eller suppe i lidt større mængder, så er en stegegryde og en suppegryde også nødvendige. En trykkoger sparer både tid og energi, da den kan tilberede gryderetter, mos og meget andet på 1/3 af den tid, det ville tage i en normal gryde. Men den koster en del og fylder i skabet, så det er en opvejning af nødvendigheden.

Hvis du bruger gryder og pander med en slip-let belægning indvendig, så vær opmærksom på, hvornår gryden eller panden begynder at blive slidt. Bitte små fragmenter af belægningen kan komme ud i maden og måske kan dette på længere sigt være sundhedsskadeligt. Vælg helst belægning, der ikke krakelerer eller bliver slidt i stedet for teflon.

Bagning
Hvis man bager, så kan man næsten ikke undvære et par gode dejskrabere. Det drejer sig primært om to typer, en af silikone, som kan bruges til at skrabe fade og skåle med og til at røre i chokolade og andet, der skal smeltes. Silikone tåler nemlig høje temperaturer i modsætning til plast og gummi, der vil smelte eller smuldre. Den anden type er en halvmåneformet plastikdejskraber, som både kan skrabe fade og med den lige side er eminente til at skære dej over uden at ridse overfladen på bordet eller underlaget. Dem bør man have to af.

Desuden er det nødvendigt med en blød bagepensel, materialet gør ikke så meget. Her kan du bruge, hvad du bedst kan lide, men sørg for, at den er egnet til opvaskemaskine, da det letter rengøringen, hvis penslen har været i kontakt med fedtede ting.

Et bage-underlag er rart at kunne rulle ud på bordet. Dels sørger det for, at overfladen kun bliver brugt til bagning, og dels er der normalt mål osv. trykt på det, dette letter udrulning og opmåling generelt. Til visse typer gærdej, f.eks. wienerdej, er det rart med en lille kost, som man kan feje overskydende mel væk med. Den kan også bruges til rengøring af bordet efter bagningen.

En kagerulle er næsten nødvendig og her fås flere typer. Man kan blandt andet købe en med udskiftelige ringe i enderne, så man på forhånd kan bestemme dejens tykkelse. Men hvilken type, man foretrækker, er individuelt.

Køkkenmaskiner
Hvilke køkkenmaskiner man bør anskaffe sig afhænger naturligvis af, hvor meget og hvad man laver i sit køkken. Rigtigt meget purering, blendning, hakning osv. kan klares med en stavblender, evt. med tilhørende minihakker. På dette punkt bør man ikke gå på kompromis, da den skal kunne holde til en del. Det er blandt andet vigtigt, at den kan tåle at blende varme supper osv. og heller ikke går af vejen for at arbejde i mere end 5 minutter ad gangen uden at løbe varm. En god, solid håndmikser kan også klare en del, både piskning, røring og æltning, så det er også et vigtigt redskab.

Hvorvidt man har behov for en større køkkenmaskine, blender, foodprocessor og så videre, må være op til den enkelte. Men generelt er det jo en fordel, at én maskine kan påsættes flere forskellige enheder til forskellige processer. Det sparer plads i skabene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.