Chokoladekage med rabarbermousse

De to komponenter i denne kage kan sagtens bruges hver for sig. Bunden er en tung, chokolademættet kage, der også vil egne sig fint til at servere med flødeskum, creme fraiche eller vanilleis. Rabarbermoussen er let, syrlig og fantastisk som dessert serveret med lidt ekstra kompot på toppen. Men sammen udgør de to den ultimative kage, en symfoni af chokolade og rabarber, der komplementerer hinanden på smukkeste vis. Kagen giver 10 – 12 stykker.

 

Chokoladebund
175 gram smør
175 gram god, mørk chokolade*
1/4 dl meget stærk kaffe
5 æg
200 gram rørsukker
3 spsk hvedemel
1/4 tsk fint salt
1/2 vanillestang eller 1 tsk vanilleekstrakt

*Da chokoladesmagen er meget dominerende i denne kage, så er det vigtigt, at du bruger en god chokolade. Det kan absolut smages, så brug f.eks. en chokolade med mindst 60 % indhold af kakao.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Klip et stykke bagepapir til, så det passer i bunden af en ca. 24 cm springform. Klip en lang strimmel til at fore siden af springformen med.

Hak chokoladen fint. Varm smørret så det netop er smeltet og rør chokoladen i smørret. Rør til det er smeltet sammen og tilsæt så kaffen.

Pisk æg og sukker let og luftigt sammen med kornene fra vanillestangen. Bland mel og salt i en lille skål og pisk det i æggemassen.

Hæld langsomt chokolademassen i æggene mens du rører.

Hæld dejen i formen og bag i ca. 30 minutter. (Sæt samtidigt rabarberstilke og pynt i ovnen, se længere nede.) Kagen skal føles lidt blød, når den er færdig og må endelig ikke få for meget.

Bank formen let mod bordet, når du har taget kagen ud af ovnen, så kagen falder lidt sammen. Lad den køle næsten af i formen inden den tages ud, befries for bagepapir og køler helt af på en tallerken.

Rabarbermousse
Ca. 600 gram rabarberstilke, renset vægt
2 dl rørsukker
1/2 stang vanille eller 1 tsk vanilleekstrakt
5 blade husblas
2 dl piskefløde

Fjern den visne hinde på foden af rabarberstilkene, men lad endelig selve foden blive på, da meget af smagen sidder her. Skyl og tør stilkene. Tag 2 af de rødeste og ikke for tykke stilke fra til pynten. Skær resten i 1 – 2 cm stykker og læg dem i et ildfast fad. Bland vanillekorn og sukker og fordel det over. Sæt fadet i ovnen sammen med kagen. Rabarberstilkene vil normalt være møre, når kagen er færdig.

Tag ca. 1/2 dl af den varme saft fra og afkøl resten af rabarberkompotten inden den blendes f.eks. med en stavblender.

Læg husblas i blød i koldt vand i mindst 10 minutter. Knug det fri for vand og smelt det derefter i den 1/2 dl saft. Det gøres lettest i et glas i mikroovnen i ca. 10 sekunder. Hvis du ikke har en mikroovn, så lun saften og husblassen lidt i en gryde men kun til husblassen netop er smeltet, det skal ikke blive helt varmt. Rør husblas og saft i resten af rabarbermosen og lad den køle helt af.

Når mosen er kold og begyndt at stivne lidt, så piskes fløden let stiv og det hele vendes grundigt sammen uden at luften piskes ud af moussen.

Sammenlægning og pyntning
Lidt flormelis
Lidt frysetørrede bær f.eks. brombær eller hindbær

Den ene af de to tiloversblevne rabarberstilke skrælles helt tyndt i strimler på langs med en kartoffel- eller tyndskræller. Strimlerne lægges på en plade med bagepapir og tørrer i ovnen sammen med kagen og kompotten.

Den anden stilk skæres i papirtynde skiver på tværs og vendes med en smule flormelis i en skål. Trækker mens resten af kagen laves.

Rengør springformen, luk ringen uden bund og læg den direkte på serveringsfadet. Sæt kageplast rundt indvendigt. Hvis du ikke har kageplast kan du klippe et rent plastikcharteque til en lang strimmel ca. 8 – 10 cm høj.

Læg chokoladebunden ned i formen med undersiden opad, så får du den meste jævne overflade. Hæld den stadigt bløde mousse over bunden og sørg for at den kommer helt ud til kanten hele vejen rundt. Glat overfladen med en vinkelpalet eller lignende og stil kagen på køl mindst 3 – 4 timer og gerne til næste dag.

Skær med en skarp kniv forsigtigt langs kanten af kageplasten hele vejen rundt inden du først fjerner springformen og derefter forsigtigt kageplasten. Hvis siden på moussen er blevet lidt ujævn, kan du glatte den med en kniv, som du først har dyppet i varmt vand og tørret.

Tag de små rabarberskiver op på et stykke køkkenrulle og lad dem dryppe af. Bræk eller skær nogle af de tørrede rabarbertrevler i lidt mindre stykker. Hvis du får nogle til overs kan de sagtens gemmes i en dåse med tætsluttende låg. Pynt kagen som du har lyst og brug evt. også lidt spiselige blomster, lidt små sukkerkugler i en passende farve eller lignende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.