Skagenslapper

Disse dejlige morgenmads -boller er ikke svære at lave. Man kan vælge at tilsætte dejen lidt bageenzymer for at gøre dem lidt mere luftige, men de kan sagtens bages uden. Bageenzymer er blot et tilsætningsstof, der fordamper under bagningen ligesom bagepulver. Der er altså intet mistænkeligt ved det.

Bollerne er sprøde og fulde af kerner og frø. Der bliver 10 – 12 stk. af denne mængde dej.

100 gram fuldkornshvede eller groft ølandshvede

500 gram hvedemel

10 gram bageenzym (kan udelades)

5 dl vand

10 gram gær

2 tsk salt

Ca 2 dl solsikkekerner

1 lille æg

Ca 2 spsk blå birkes

Ca 2 spsk sesamfrø

Bland mel og bageenzymer i røreskålen, tilsæt vand og bland det til alt melet er vådt og ensartet. Lad det stå en times tid. Det kaldes autolyse og udvikler smag og gluten i dejen og forkorter æltetiden.

Rør gæren ud i en spsk vand og tilsæt til dejen. Ælt dejen, gerne på maskine ved lav hastighed, til den slipper siderne på skålen, men aldrig længere. Efter det første minut tilsættes saltet.

Skrab dejen op i en rummelig plastikbøtte, der er smurt med en smule olie. Dejen skal være meget blød og smidig. Hvis du trækker i den, skal den kunne blive helt tynd og næsten gennemsigtig uden at gå i stykker. Sæt låg på og lad den stå på køkkenbordet en times tid. Sæt dejen i køleskabet i 10 – 18 timer.

Tag dejen ud af køleskabet og lad den evt. stå lidt. Hæld den ud på et meldrysset bord og skær den i 10 til 12 stykker. 10 stykker, hvis du ikke bruger bageenzymer og 12, hvis du gør. Læg bagepapir på 2 plader.

Hæld solsikkekerner op i en dyb tallerken. Pensel bollerne med lidt vand og vend dem en ad gangen over i solsikkekernerne. Tryk en smule for at få kernerne til at hænge fast. Læg bollerne på bagepladen med kernerne nedad.

Pensel med sammenpisket æg og drys godt med birkes og sesamfrø på oversiden. Lad bollerne hvile mens ovnen varmer op til 220 grader varmluft.

Når ovnen er varm sættes begge plader ind. Hold øje med bollerne, som skal blive godt gyldne og sprøde. Det tager ca. 18 – 20 minutter. Skru evt. lidt ned for varmen undervejs.

Bollerne er færdige, når de er gyldne, sprøde og lyder hule, hvis du banker på undersiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.