Mayonnaise og remoulade

Hvis du laver din egen mayonnaise, så er du sikker på, hvad der i den, og du kan bruge en god og lidt sundere olie end den, der bruges til industrielt fremstillet mayonnaise.

Denne portion er den mindste det kan lade sig gøre at røre, hvis du ikke bruger håndkraft. I så fald kan du prøve med halv portion, hvis du ikke skal bruge så meget.

Mayonnaise
2 friske æggeblommer*
1/2 – 1 tsk fint salt
2 tsk hvidvinseddike eller hvid balsamico
ca. 2 – 3 dl olie, f.eks. vindruekerne-, mild koldpresset raps- eller mild olivenolie

*Læs om æg i denne artikel

Alt skal have stuetemperatur, så tag æg ud af køleskabet og lad det hele stå fremme ca. 30 minutter inden du begynder.

Du kan lave din mayonnaise med stavblender, håndmikser eller piskeris. Hvis du laver store portioner kan du selvfølgelig også bruge blender eller foodprocessor.

Begynd med at piske æggeblommerne seje sammen med 1/2 tsk salt og tilsæt derefter eddiken. Når det er pisket godt sammen, så hælder du olien i skålen i en tynd stråle mens du fortsat pisker. Hvis olien har svært ved at blive optaget i æggemassen, så hold en pause med olien og pisk videre. Hvis det viser tegn på at skille, så kom en tsk koldt vand i. Måske skal du ikke bruge hele mængden af olie, men jo mere olie du pisker i, jo stivere mayonnaise får du.

Mayonnaise pisket i en stor minihakker
Mayonnaise pisket i en stor minihakker

Smag til med mere salt og eddike.

Hvis du synes, at mayonnaisen er alt for stiv, så kan du tilsætte en smule vand for at gøre den mere lind. Hvis du skal bruge mayonnaisen til dressing, remoulade, aioli eller lignende, så skal du ikke tilsætte vand.

Færdig mayonnaise
Færdig mayonnaise

💡 Tip
Du kan tilsætte forskellige smagsgivere til mayonnaisen, f.eks. knust hvidløg så det bliver aioli, dijonsennep til dijon-naise, peberrod, safran, chili, koncentreret tomatpuré eller hvad du har lyst til. Du kan selvfølgelig også lave remoulade af mayonnaisen. I større supermarkeder kan du købe en færdig pickles, piccalilly, som er findelt og beregnet til at røre i mayonnaise til remoulade eller lav den selv som nedenfor.

Remoulade
1 portion mayonnaise
1 – 2 tsk karry
1 – 2 tsk gurkemeje
1 – 2 tsk dijonsennep
2 – 3 cornichoner eller tilsvarende mængde syltet agurk
1 – 2 spsk finthakket løg
1 – 2 spsk kapers
50 gram gulerod
evt. lidt salt
1 – 2 tsk flormelis
evt. lidt hvidvinseddike eller hvid balsamico

Hak cornichoner, løg, kapers og gulerod fint og lad det dryppe godt af på køkkenrulle.

Rør mayonnaisen med karry, gurkemeje, sennep og lidt flormelis. Vend grønsagerne i og smag til med salt, flormelis og evt. eddike. Farven kan evt. justeres med lidt mere gurkemeje.

💡 Tip
Du kan af denne remoulade lave en grønsagsremoulade, som er en kombination af grønsager til retten og sovs/dressing.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.