Mejeriprodukter, æg og produkter af disse

Mælkeprodukter
Hvorvidt man køber økologisk eller ej er en smagssag, men hvis man interesserer sig bare lidt for dyrevelfærd, grundvandets renhed og pesticidrester i fødevarer, så kan man næsten ikke lade være med at købe økologisk.

Du kan læse mere om økologisk produktion, dyrevelfærd osv. på Økologisk Landsforenings hjemmeside.

Udover økologien så kan man også overveje, hvor produkterne er fremstillet, hvor lang transportvejen er og om man vil støtte lokale landmænd. Hvis man vil det, så er det en god idé at vælge mejeriprodukter fra et lokalt mejeri eller fra et andet mindre mejeri. Tit er de mindre mejerier startet af en gruppe lokale landmænd, og det betyder, at de selv kan styre udbytter osv., hvilket normalt er en stor fordel. Andelstanken lever mange steder stadig i bedste velgående.

Mejeriprodukter sælges som regel efter fedtprocent. Alle denne blogs opskrifter, der indeholder mælk, kan laves med f.eks. minimælk eller letmælk, hvis ikke andet er opgivet.

Ost
Ost bruges meget i madlavningen, både til bagning og i varme og kolde retter. Hvis du skal bruge revet ost, enten parmigiano, mozzarella eller en ost af f.eks. danbo-typen, så kig dig godt for, når du køber ind. De færdigt revne osteprodukter, som man kan købe, indeholder alt for ofte unødvendige ingredienser som f.eks. kartoffelmel eller et andet produkt, der skal forhindre at produktet klistrer sammen. Nogle af mozzarella produkterne består faktisk mængdemæssigt af flere andre ingredienser end ost. De er også tit tilsat konserveringsmidler og endda smagsforstærkere. Det er meget bedre at rive sin ost selv og særligt besværligt er det jo heldigvis ikke.

Æg
Køb gerne æg privat eller i en gårdbutik, hvor du har mulighed for at se, hvordan hønsene lever. Hvis de så også er økologiske, eller måske kun får lidt kraftfoder som tilskud og ellers lever som økologiske høns, så kan du ikke gøre mere hverken for dig selv eller miljøet.

Du kan læse meget mere om høns og de forskellige regler for, hvordan burhøns, fritgående høns og økologiske høns skal leve på Økologisk Landsforenings hjemmeside.

Æg sælges normalt efter størrelse. Alle opskrifter på denne blog regner med æg af str. m/l, hvis der ikke står andet. Det betyder, at det hele æg vejer mellem 53 og 72 gram.

Under normale forhold behøver du ikke længere at bruge pasteuriserede æg selv om du skal lave retter, der skal spises uden opvarmning, som f.eks. is, fromage, mayonnaise osv. Danske æg regnes nu for at være fri for salmonella, som tidligere har været årsag til forsigtigheden.

Brug altid så friske æg, som du kan få, til retter, som spises rå. Hvis du alligevel føler dig usikker, så kan du lægge æggene i en sigte og ganske kort hælde kogende vand over dem. Der kan være særlige tilfælde, hvor det alligevel er en god idé at bruge pasteuriserede æg, f.eks. hvis du skal lave mad til meget svagelige personer med nedsat immunforsvar.

Om skallen på et æg er hvid, brun eller midt i mellem betyder intet for hverken smag, konsistens eller skallens tykkelse. Disse ting afhænger udelukkende af hønens race og det foder den får. Blommens farve er afhængig af, om hønsene fodres med grønt eller ej, og smagen bestemmes i nogen grad af, om hønsene har adgang til at nippe til krydret grønt som f.eks. krydderurter, løg, porrer osv. Skallens tykkelse afhænger af, om hønsene får tilført nok kalk i foderet, som f.eks. knuste strandskaller eller kraftfoder.

Hvis du får æggehvider til overs, så smid dem ikke ud. Kom dem i stedet i en tætsluttende beholder i køleskabet. De kan sagtens holde sig 2 – 3 uger. Du kan bruge hviderne til at stege i stedet for spejlæg, som supplement til æg i omeletter, tærtefyld osv. Du kan bage af dem, f.eks. makron-dej, marengs, kransekage mv.

Produkter af æg
For produkter af æg bør man tjekke hvilken type æg, der er anvendt til fremstilling af produktet, især hvis man ikke vil støtte burhøns.

Hvis du ikke selv laver mayonnaise, remoulade osv., så tjek indholdsfortegnelsen, når du køber disse produkter. Betegnelsen ‘light’ betyder nemlig ikke altid særlig let alligevel. Ofte indeholder light-produkter også flere tilsætningsstoffer for at få samme konsistens som den almindelige version af produktet. Det samme gælder selvfølgelig pålægssalater, dressinger osv., som er fremstillet af disse light-produkter.

Køb hellere en fin kvalitet lavet af gode råvarer og brug lidt mindre af det, så opnår du samme resultat med bedre råvarer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.