De 5 smage

Vi kender alle de 4 grundsmage, surt, sødt, bittert og salt og ved hvilke råvarer der karakteriserer hver enkelt smag. Men der findes en 5. smag – umami, som ikke er så kendt og som det er lidt sværere at sætte ord på.

Ordet kommer fra japansk og betyder velsmag. Mange synes, at det er en slags kødsmag eller svampesmag men også tang, visse oste og soyasauce indeholder umami-smag. Det er under alle omstændigheder vigtigt at have denne 5. smag en mente når man tilsmager sine retter.

Hvis du smager på en ret og du synes, at der ligesom mangler et eller andet, så er det højst sandsynligt umami. Du kan forsøge at tilsætte lidt bouillonpulver eller nogle ristede svampe, soltørrede tomater eller soyasauce, hvis det egner sig til din ret.

I færdigt producerede fødevarer bruges nogen gange en erstatning for umami smagen, nemlig mononatriumglutamat, men da det er et tilsætningsstof, skal vi forsøge at undgå det i større mængder.

Husk at smage hyppigt på din mad under tilberedningen. I det salte køkken kan smagen fremhæves ved at bruge en anelse sødt, f.eks. honning eller sukker i dressinger og lidt ribsgele i saucer, gryderetter osv. Det skal selvfølgelig ikke smage sødt men blot understrege smagen i retten.

Det samme gælder i det søde køkken, hvor en anelse salt kan tilføre en kage eller dessert en masse smag. Tænk f.eks. på hvor godt saltkaramel smager.

Det er en god idé at tænke de 5 smage ind i alle sine retter. En salat er f.eks. let at højne ved at tilføre en lidt bitter salattype, lidt syrlig frugt, lidt saltede nødder og en smule honning i dressingen.

💡 Tip
Når man forestiller sig hele sit måltid anrettet på en tallerken kan man også tænke de 5 smage ind i det. Hvis man så også husker at tage hensyn til konsistens som blødt og sprødt, på former som aflange, runde osv. og ikke mindst på farverne på tallerkenen, så bliver måltidet et smukt, indbydende og velsmagende hele.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.