Citronfromage

Denne fromage er en ægge/fløde-fromage. Bliv ikke forskrækket over at der skal husblas i. Hvis du følger fremgangsmåden, så er det ikke svært.

4 blade husblas
2 æg, meget friske
50 gram sukker
1 økologisk citron
1 1/2 dl piskefløde
pynt af f.eks. kandiserede violer eller lidt strimlet citronskal

Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand i mindst 10 minutter og gerne længere.

Riv det yderste gule af citronskallen på den fine side af rivejernet. Pres saften af citronen. Der skal være ca. 1/2 – 3/4 dl alt efter hvor sur citronen er, jo surere citron jo mindre saft skal du bruge.

Skil æggeblommer og hvider i hver sin skål og pas på, at der ikke kommer blomme med i hviden.

Hæld fløden i en tredje skål.

Pisk først hviderne stive, så du kan vende bunden i vejret på skålen, uden at de falder ud. Sæt på køl.

Pisk derefter fløden stiv uden at den bliver ”knoldet”. Tag lidt fra til pynt – kom det f.eks. i en frysepose. Sæt begge dele på køl.

Pisk æggeblommer med sukker til det er lyst og skummende og der ikke kan mærkes sukker på bunden af skålen. Tilsæt citronskallen og rør rundt.

Sæt en gryde med lidt vand i bunden over varmen og sæt en skål, der kan hvile ovenpå uden at røre vandet, på. Tag husblas op af vandet og knug overskydende vand af. Kom det i skålen over vandbadet sammen med ca. 1 spsk. af citronsaften. Rør til husblassen lige er smeltet. Tag skålen væk fra vandbadet. Rør resten af citronsaften i.

Saften burde nu kun være lun ellers vent et øjeblik. Hæld så saften i æggeblommer/sukker i en tynd stråle mens du pisker.

Vent til æggemassen så småt begynder at stivne, det kan være nødvendigt at sætte den lidt på køl et par minutter. Hvis den bliver lidt for stiv så pisk den godt igennem før du forsætter.

Vend nu forsigtigt fløden i lidt ad gangen til massen er homogen og dernæst æggehviderne.

Kom fromagen op i serveringsskålen og stil den koldt i mindst 2-3 timer, kan også laves aftenen før servering.

Klip et lille hul i et hjørne af fryseposen og sprøjt resten af flødeskummet ud i et mønster. Umiddelbart inden servering pyntes med hvad du har. F.eks. cocktailbær, kandiserede violer, farvet krymmel, citronmelisse, spiselige blomster osv.

💡 Tip
Hvis du pisker i den nævnte rækkefølge, så undgår du at skulle vaske piskerisene imellem de forskellige ingredienser. Æggehvider kan have svært ved at blive stive, hvis der er rester af andre madvarer på piskerisene eller i skålen. Det samme gælder hvis redskaberne er vasket af med for meget opvaskemiddel eller ikke er helt tørre. Derfor start altid med hviderne.

Variationer:
Fromagen kan selvfølgelig også laves med appelsin eller lime. Brug lidt mindre sukker, hvis du laver den med appelsin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.