Kiks eller knækbrød med frø og kerner

Disse lækre kiks kan også bages som knækbrød. Uanset hvordan, så er de sprøde og grove og rigtigt gode til ost eller bare som en snack. Her er til 2 bageplader.

1 1/2 dl groft mel, f.eks. rugmel eller groft hvedemel
2 dl hvedemel
1 dl havregryn
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
1 tsk salt
godt 1 dl god olivenolie
ca. 2 dl vand

1 æg til pensling
lidt ekstra frø

Rør det hele sammen. Dejen skal være lidt blød, men uden at løbe ud. Tilsæt evt. lidt ekstra vand, hvis dejen virker meget fast.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

Læg bagepapir på to bageplader og fordel dejen i to lige store klumper på dem. Læg et ekstra stykke bagepapir over den ene klump dej og tryk den flad i et jævnt lag, så dejen går næsten helt ud til kanten af pladen. Gentag med den anden plade. Du kan sagtens genbruge bagepapiret til at trykke den anden plade ud.

Skær dejen ud i den størrelse du ønsker. Skub forsigtigt de lidt større kerner ind med kniven, så du får en jævn kant på kiksene.

Pisk ægget sammen med lidt koldt vand og pensl det på kiksene. Drys med lidt frø, f.eks. sesamfrø eller evt. birkes.

Bag kiksene i 15 – 20 minutter til de er gyldne. Afkøl dem på en rist og kom i en lufttæt dåse.

💡 Tip
Kiksene kan varieres ved at blande krydderier, f.eks. rosmarin eller stødt spidskommen og reven ost, f.eks. friskrevet parmesan, i dejen.

Prøv også at drysse et tyndt lag nigella frø (jomfru i det grønne) over kiksene. Det giver dem en skøn smag, der leder tankerne hen på arabisk brød.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.