Fastelavnsboller af wiener-dej

Disse wienerbrøds fastelavnsboller kan enten bages med rosiner og sukat og spises som de er eller de kan flækkes og fyldes med konditorcreme, mokkacreme eller med flødeskum evt. tilsat marmelade. Der bliver ca. 12 boller af denne portion. Bollerne holder sig i ca. 2 dage i tæt lukket plastpose på køkkenbordet eller de kan fryses. Efter optøning lunes de i ovnen ved 220 grader varmluft i ca. 5 minutter og køles af.

På fotoet er bollen fyldt med flødeskum med hindbærmarmelade og pyntet med lidt af skummet, en chokoladeoblat, lidt frysetørret hindbær og et blad af surkløver.

Dej
25 gram gær
1,5 dl koldt vand
1 stort æg
2 spsk sukker
350 gram hvedemel
3/4 tsk salt
50 gram blødt smør

Til indrulning
300 gram koldt smør

Remonce
50 gram blødt smør
50 gram sukker
50 gram marcipan

Fyld
evt. 100 gram rosiner
evt. 50 gram sukat

eller

1 portion kagecreme
1 1/2 dl piskefløde
evt. smagsgiver som f.eks. vanilje eller instant kaffe

eller

4 dl piskefløde
2 dl ret stiv marmelade

Evt. glasur
50 gram flormelis
ca. 1 spsk kogende vand
evt. konditorfarve, instant kaffe eller kakao

Rør gæren ud i det kolde vand, tilsæt sukker. Pisk ægget sammen i en lille skål og kom det meste i dejen. Gem resten til at pensle med. Tilsæt ca. 3/4 af melet og ælt det sammen. Tilsæt det bløde smør og rør det i dejen. Tilsæt resten af melet og salt og ælt i få minutter til dejen er ensartet.

Wiener-dejen rulles og foldes som beskrevet under wiener-dej. Hvis du vil bage dejen med rosiner og sukat, drysset dette over dejen inden den sidste foldning.

Til remoncen pilles/rives marcipanen i små bidder og røres med sukker og smør.

Dejen trykkes/rulles forsigtigt ud til ca. 30 x 40 cm. Skær kanterne rene og skær 12 kvadrater på 10 x 10 cm. Læg en teskefuld remonce på hver kvadrat og fold hjørnerne op i en top. Tryk sammenføjningerne blidt sammen og læg bollen på en bageplade med bagepapir med sammenføjningen nedad.

Bollerne pensles med resten af ægget pisket sammen med lidt vand og efterhæver lunt og tildækket til ca. dobbelt størrelse.

Bages ved 180 grader varmluft i ca. 20 minutter til de er jævnt brune. Afkøles på bagerist.

Den kolde kagecreme vendes med fløden pisket til skum og evt. smagsgiver. Hvis du vil lave mokkacreme, så tilsæt instant kaffe efter smag til cremen under kogning.

Hvis du ønsker fyld af flødeskum med marmelade, så pisk fløden halvt stiv, vend marmeladen i og pisk forsigtigt videre. Pisk endelig ikke mere end nødvendigt.

Kom fyldet i en sprøjtepose eller frostpose evt. med en stjernetyl.

Hvis bollerne skal fyldes, så flækkes de næsten helt igennem og cremen sprøjtes i. Bollerne pyntes enten med flormelis drysset gennem en sigte, med en lille dut af fyldet eller med glasur.

💡 Tip
Du kan også pynte bollerne med chokolade. Smelt mørk chokolade over vandbad med en smule fløde og smør det på bollerne med en bred smørekniv eller bagsiden af en ske.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.