Gammeldags fastelavnsboller

Disse fastelavsboller er af typen med remonce. Halvdelen fyldes med creme og resten med syltetøj. De er luftige og smager rigtigt godt. De er bedst samme dag, som de er bagt, men de kan dog godt lunes lidt dagen efter, eller endnu bedre fryses ned til senere brug. Portionen giver ca. 32 stk.

Kagecreme
1/2 stang vanilje
2 spsk sukker
1 æg
1/4 tsk salt
2 dl mælk
2 spsk maizena mel

Dej
75 gram gær
2 dl mælk
50 gram sukker
2 æg
200 gram smør
ca. 1/2 kg hvedemel med højt protein indhold, helst 12 %
1 tsk salt

Remonce
100 gram smør
100 gram sukker
25 gram marcipan
1 spsk mel

Fyld
Ca. 1 dl hindbærmarmelade

Til pensling
1 æg
et par spsk vand

Glasur
100 gram florsukker
2 spsk kogende vand
evt. 2 tsk kakao

Start med kagecremen. Denne portion rækker til alle 32 boller, så hvis du vil fylde halvdelen med marmelade, så behøver du kun lave 1/2 portion.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas dem med lidt af sukkeret og kom det op i en gryde sammen med resten af sukkeret, æg og salt. Rør det ud og tilsæt mælk og maizena. Pisk i cremen mens du varmer op ved svag varme, indtil cremen tykner. Lad cremen simre et par minutter, mens du fortsat pisker. Kom cremen op i en skål, læg husholdningsfilm tæt ned over cremen og sæt den på køl.

Til dejen luner du mælken en smule. Den må ikke blive for varm. Opløs gæren i den lune mælk. Tilsæt sukker, æg og ca. halvdelen af melet. Blødgør smørret f.eks. et øjeblik i mikroovnen, det skal ikke smelte, bare være blødt. Rør smørret i dejen og rør godt. Du kan gøre dette på køkkenmaskine, med håndmikser og dejkroge eller med en røreske. Tilsæt nu saltet til resten af melet og ælt det gradvist i dejen. Pas på ikke at komme for meget mel i. Dejen skal hænge lidt i fingrene uden at klistre for meget. Dejen skal ikke æltes meget længe, men bare være blank og smidig.

Dæk skålen til og sæt dejen til hævning et lunt sted ca. 30 minutter.

Til remoncen rives marcipanen groft og røres sammen med blødt smør, sukker og mel.

Tag dejen ud på et dej underlag eller et let melet bord og del den i to. Tryk eller rul hver del ud i en firkant på ca. 30 x 30 cm. Del hver firkant i 16 kvadratiske stykker. Læg en teskefuld remonce på hvert stykke. Fold dejen om remoncen og knib den godt sammen. Læg bollen på en bageplade med bagepapir med sammenføjningen nedad. Tryk den lidt flad. Bollerne vil hæve til ca. dobbelt størrelse, så der skal være lidt afstand imellem dem. Lad bollerne hvile ca. 10 minutter.

Tryk med tommelfingeren en ret stor fordybning i midten af hver bolle. Fyld kagecreme i halvdelen af bollerne og marmelade i resten.

Pisk æggestrygelse af æg og ca. 1 – 2 spsk vand og pensl det på bollerne. Lad dem hæve lunt ca. 30 minutter.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Sæt bollerne i ovnen og bag dem 10 – 15 minutter til de er lysebrune og lyder hule, hvis du banker let på undersiden. Lad dem køle af på en rist.

Til glasuren rører du flormelis med kogende vand lidt ad gangen. Du kan f.eks. pynte de boller, der er fyldt med marmelade med hvid glasur og dem med creme med kakaoglasur. Hvis nogle af bollerne skal opbevares til næste dag eller fryses, kan du vente med at pynte dem med glasur, til de har været lunet i ovnen. Glasuren kan sagtens holde sig i en frostpose, der er lukket tæt.

💡 Tip
Du kan evt. røre glasuren med lidt frugtsaft eller rød konditorfarve til de boller der er fyldt med marmelade.

Bollerne kan også fyldes med både remonce og kagecreme i midten. I så fald skal du blot undlade at trykke dem flade og heller ikke lave en fordybning i midten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.