Klejner

Opskriften på disse klejner stammer fra min mormor, men er sikkert ældre. De er sprøde og med en fin smag af kardemomme og citron. Opskriften giver ca. 120 stk.

2016-02-02 17.40.54

3 æg
150 gram sukker
150 gram smør
skal af 3 økologiske citroner
1 1/2 tsk stødt kardemomme
3 spsk fløde
475 gram hvedemel

lidt ekstra mel til udrulning
1/2 kg palmin
3 – 4 kartofler

Jeg plejer at male kardemommefrø i krydderikværn eller morter, da man får meget mere smag på den måde, men man kan selvfølgelig bruge færdigt stødt kardemomme, blot det er friskt. Læs evt. artiklen om krydderier her.

Riv skallen af citronerne fint, pas på ikke at få den hvide bitre hinde med.

Saml dejen med en gaffel eller en mørdejsælter. Hold lidt af melet tilbage, da dejen endelig ikke må blive tør. Den må gerne hænge lidt i fingrene uden at klistre.

Rul dejen tyndt ud på et dej underlag eller et let melet bord med kagerullen. Ca. 1 1/2 – 2 mm i tykkelse. Børst evt. overskydende mel af dejen og kør rækker med klejnesporen dyppet i lidt mel. Vrid klejnerne ved at stikke den ene spids ind i slidsen på dej stykket og trække den ud på den anden side. Læg de færdigt formede klejner på et stort bræt eller en bageplade med bagepapir. Saml resterne af dejen og rul ud igen. Fortsæt på denne måde til dejen er brugt op. Pas hele tiden på ikke at få for meget mel rullet ind i dejen.

Kom palminen i en lav gryde eller sautépande og smelt den ved middelvarme til det syder omkring en tandstik. Palminen må ikke blive for mørk. For at forhindre palminen i at branke, kan du skrælle nogle kartofler og skære dem i skiver. Mens du koger klejnerne, skal du hele tiden have 3 – 4 rå kartoffelskiver i gryden og tage dem op efterhånden som de bliver brune.

Kom 5 – 6 klejner i gryden ad gangen og kog dem til de er lysebrune, vend dem et par gange undervejs med et par gafler. Læg dem på fedtsugende underlag, f.eks. en avis dækket med køkkenrulle. Efterhånden som klejnerne bliver kolde, kommes de i en lufttæt dåse. Her kan de holde sig mindst 6 uger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.