Lammekølle med rosmarin og hvidløg

Lammekølle er dejlig gæstemad, da den passer sig selv i ovnen. Her serveres den med bouillon/flødekartofler, som står under stegen og opsamler saften fra kødet. Mængden passer til 6 – 8 personer.

1 stor eller 2 små lammekøller, ca. 1, 8 – 2 kg
frisk eller tørret rosmarin
ca. 4 fed hvidløg
Salt
peber

Evt. lidt friske krydderurter til pynt

Ca. 2 ½ kg kartofler
1 ½ spsk lammebouillon pulver
½ liter kogende vand
½ liter fløde
2 fed hvidløg
salt
peber

Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

Gnid lammekøllen med salt, peber, knust hvidløg og godt med rosmarin. Hvis du bruger frisk rosmarin, så bind kødsnor rundt om lammekøllen og stik rosmarinkvistene ind under snorene. Læg lammekøllen på risten midt i ovnen. Læg midlertidigt et stykke sølvfolie i bunden af ovnen.

Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver, ca. 0,5 cm tykke, gerne på mandolinjern. Læg skiverne i et stort ildfast fad og drys med lidt salt og peber. Pas på ikke at overfylde fadet, der skal være plads til at væsken kan koge.

Opløs bouillonpulver i lidt af det kogende vand og bland med resten af vandet og knust hvidløg. Hæld det over kartoflerne, sørg for at hvidløget er fordelt. Hæld også fløden over.

Sæt fadet med kartoflerne på en bageplade i ovnen under ovnristen, så stegen drypper ned i fadet. Fjern sølvfolien under lammekøllen og steg i 1 ½ – 2 timer efter størrelse.

Lad evt. lammekøllen hvile indpakket i stanniol i 15 – 20 minutter. Skru ned for ovnen og lad kartoflerne stå og holde sig varme evt. dækket med stanniol.

Skær lammekøllen ud ved at skære så store lunser kød af som muligt og skive det bagefter. Læg skiverne på et varm fad, pynt evt. med lidt friske krydderurter.

Server med kartoflerne og en frisk salat.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.