Frisk oste

Frisk oste eller flødeoste kan selvfølgelig røres af en færdigkøbt neutral frisk ost, men du kan også meget let lave den selv.

1 liter tykmælk f.eks. 3,5 %
1/2 liter creme fraiche, f.eks. 18 %

Bland de to syrnede mælkeprodukter godt. Læg et rent klæde i en sigte over en skål. Hæld blandingen i klædet og fold snipperne ind over, så der ikke hænger noget udenfor sigten. Sæt det hele i køleskabet i 24 timer.

Vallen, der nu er dryppet ned i skålen, kan bruges til bagning i stedet for vand eller til at koge havregrød eller lignende med. Den kan også drikkes i stedet for kærnemælk. Hvis du har hund eller kat er de som regel også glade for at få lidt valle at drikke.

Den afdryppede ostemasse kommes i en skål og kan nu spises som den er eller bruges i madlavningen. Du kan også røre den op og smage den til med hvad du har lyst til. Her er et par forslag:

Hvidløgs ost
1 portion frisk ost
2 – 3 fed hvidløg
lidt fint salt
ca. 1/2 tsk stødt rosmarin

Orange ost
1 portion frisk ost
revet skal af en økologisk appelsin
1 – 2 spsk orangelikør, f.eks. Gran Marnier
1 – 2 spsk akaciehonning

Cognac ost
1 portion frisk ost
1 – 2 spsk cognac
1 – 2 spsk akaciehonning
lidt hakkede valnødder

Ramsløgs ost
1 portion frisk ost
ca. 6 blade hakket ramsløg
lidt fint salt

Form den færdigt rørte og tilsmagte ost som en rulle eller flad kugle og rul den evt. i lidt ekstra fyld, som f.eks. hakkede krydderurter eller nødder.

💡 Tip
Hvis du bruger de nævnte mælkeprodukter får du en frisk ost med en fedtprocent på ca. 12,5. Du kan gøre osten mere mager eller fed ved at bruge magrere eller federe syrnede mælkeprodukter. Jo magrere mælkeprodukter du bruger, jo mere syrlig bliver osten. Du kan evt. lave din tykmælk og creme fraiche selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.