Cheesecake med bær

Denne cheesecake er af den ubagte slags og kan laves med de fleste typer friske bær. Her er en udgave med jordbær, men samme opskrift kan bruges til hindbær og blåbær eller en blanding af flere bær. Kagen rækker til ca. 12 stykker og skal opbevares på køl. Den er velegnet til både dessert og til eftermiddagskaffen og er med sin friske og ikke særligt søde smag en rigtig sommer fristelse.

250 g digestive kiks
150 g smør
en knivspids fint salt
400 g flødeost (ikke light)
200 g creme fraiche 38 %
1 dl flormelis
1 øko limefrugt
1 1/2 blad husblas

ca. 300 g jordbær, friske eller frosne
1/2 dl vand
1 dl sukker
4 1/2 blade husblas

ca. 200 g friske jordbær til kanten (kan udelades) og lidt til pynt

Sæt en kagering eller ringen fra en springform, ca. 22 cm, på en serverings tallerken eller fad. Læg kageplast inden i ringen.

Kom kiksene i en ikke alt for tynd frostpose, tryk luften ud af posen og bind en knude helt ude for enden. Knus forsigtigt kiksene med en kagerulle eller flaske, konsistensen skal være nogenlunde som rasp. Du kan evt. lægge et viskestykke om posen, så der ikke går hul på den.

Smelt smørret f.eks. i en lidt stor glasskål i mikroovnen. Tilsæt kiksene og en smule fint salt og bland det grundigt. Kom blandingen op i kageringen og tryk den fast sammen og helt jævnt flad med bagsiden af en ske. Sæt formen på køl.

Læg 1 1/2 blad husblas i blød i koldt vand.

Vask limefrugten og riv den yderste grønne skal fint. Pres saften af limefrugten og kom saften i en kande eller et glas.

Pisk flødeost, creme fraiche, flormelis og limeskal sammen. Vrid husblasen fri for vand og kom den op til til limesaften. Sæt kanden i mikroovnen i få sekunder til husblasen er smeltet. Pisk limesaften i osteblandingen.

Skyl de friske jordbær. Tag 4 – 5 af de fineste bær fra til pynt uden at nippe dem. Nip resten forsigtigt.  Tag derefter ca. 200 g af de pæneste og størrelsesmæssigt mest ensartede bær fra og skær dem over i halve. Sæt de halve bær hele vejen rundt i kanten ovenpå kiksebunden med skærefladen ud mod kageplasten. Hvis du ikke har friske jordbær, kan du sagtens undvære jordbærkanten.

Fordel osteblandingen ovenpå bunden og mellem bærrene. Sørg for at det kommer helt ud til kanten mellem bærrene. Glat osteblandingen ud til en helt jævn overflade og sæt på køl.

Efter nogle timer, når ostemassen er ved at være stivnet sættes de 4 1/2 blade husblas i blød i koldt vand.

Skær resten af jordbærrene i mindre stykker, f.eks. i kvarte. Kom dem op i en gryde sammen med sukker og vand og kog det et par minutter. Kom den udblødte husblas direkte i de varme bær og rør rundt. Køl bærrene lidt af, evt. i køleskabet.

Når bærrene er kølet helt af og ostemassen stiv kommes bærrene ovenpå osteblandingen. Sæt på køl til det er stivnet. Det varer nogle timer.

Fjern forsigtigt først kageringen og derefter kageplasten. Pynt kagen med de hele bær, høvlet hvid chokolade, spiselige blomster eller hvad du ellers har lyst til.

💡 Tip!
Hvis du ikke har kageplast, så kan du bruge et helt rent plasticcharteque, som du klipper i en strimmel, der er lidt højere end din kagering eller form. Hvis du har brug for at sætte strimmelen sammen i længden, kan du sætte papirclips på foroven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.