Cheesecake med rabarber

Forår og rabarbertid! Det gælder om bruge rabarberne til så meget som muligt, mens de er bedst. Her er en frisk kage, som har det hele til både eftermiddagskaffen og desserten. Kagen giver 10 – 12 pæne stykker.

 

Bunden
Ca. 250 gram digestive kiks
50 gram usaltede pistaciekerner eller mandler
175 gram smør
En knivspids fint salt

Kompot
Ca. 500 gram rabarber
Ca. 1 1/2 dl sukker
Evt. lidt vand
3 blade husblas

Creme
400 gram flødeost (ikke light)
200 gram creme fraiche 38 %
2 dl flormelis
1 økologisk lime
1/2 stang vanille
3 blade husblas

Gelé
ca. 150 gram rabarber
50 gram sukker
1/2 stang vanille
1 1/2 – 2 blade husblas

Pynt
F.eks. usaltede pistacienødder
små bitte marengskys
tørret rabarber
rød skovsyre

Begynd med kompotten, som skal nå at køle lidt af.

Brug helst vin- eller jordbærrabarber, som ikke er så grove i stænglerne. Hvis du kun har grove stængler, så kan du flække dem på langs. Skyl og tør rabarberstænglerne og skær dem i bidder på ca. 2 – 3 cm længde. Brug endelig også fødderne, hvor der sidder rigtigt meget smag. Skrab vanillekornene ud af stangen og mas med lidt af sukkeret for at skille kornene ad. Læg rabarber i et ildfast fad og fordel vanille og sukker over. Bag i ovnen ved 100 grader i ca. 45 minutter.

Hvis du vil pynte din kage med tørret rabarber, kan du tørre dem samtidig. Se længere nede i opskriften.

Imens rabarberne bager, kan du lave bunden.

Læg kiksene i en kraftig pose og knus dem med en flaske eller kagerulle. Kom kiksene op i en skål og tilsæt en smule fint salt. Hak pistaciekernerne ret fint og tilsæt dem. Smelt smørret og hæld det over kiksene. Bland godt sammen.

Placer en kagering foret med kageplast direkte på serveringsfadet. Diameter ca. 22 – 24 cm. Du kan også bruge en springform, hvor du lægger et tilklippet stykke bagepapir i bunden. Kom kiksemassen i formen og tryk den godt sammen med bagsiden af en ske. Kom godt ud i kanten og sørg for at overfladen er helt glat. Sæt i køleskabet.

Læg husblas til kompotten i blød i koldt vand i mindst 5 minutter. Hæld straks saften fra de bagte rabarber op i en lille skål og vrid vandet af husblasen inden du kommer den i den varme saft. Rør til husblasen er opløst. Hæld saften tilbage over rabarberstykkerne og bland forsigtigt. Lad kompotten køle lidt af.

Når bunden er stivnet og kompotten kølet af til den lige er begyndt at stivne i kanten, kommer du kompotten oven på bunden men hold den ca. 2 cm fra kanten hele vejen rundt. Glat overfladen så godt du kan og sæt på køl.

Til cremen lægger du først husblas i blød i koldt vand. Riv den yderste grønne skal af limen og pres saften af. Skrab kornene ud af vanillestangen og mas dem med lidt af sukkeret. Pisk flødeost, creme fraiche, flormelis, vanille og limeskal sammen. Vrid husblas fri for vand og kom den i limesaften. Lun limesaften f.eks. i mikroovnen til husblasen netop er smeltet og rør godt rundt. Hæld limesaften i ostemassen mens du pisker. Når kompotten er stivnet oven på bunden, skal ostemassen fordeles over kagen.

Ostemassen fordeles over hele kagen. Sørg for at komme helt ud til kanten også forneden, så hele bunden og kompotten dækkes. Bank gerne formen lidt mod bordet for at sikre, at der ikke er lufthuller i cremen. Glat overfladen helt jævnt ud og sæt på køl.

Skær rabarber til geléen i mindre bidder og lad dem simre med sukker til de er møre. Du kan gøre det i ovnen sammen med de andre ting, eller i en kasserolle med en lille smule vand. Læg husblas i blød i koldt vand. Si saften fra rabarberstykkerne og mål den. Tilsæt vand til du har ca. 2 1/2 dl saft. Vrid husblasen for vand og kom den i den lune saft. Evt. må du lune saften for at få smeltet husblasen. Rør godt rundt og køl af til saften lige netop begynder at stivne lidt i kanten.

Rør saften jævn og hæld den over bagsiden af en spiseske over ostemassen. Stil kagen helt lige i køleskabet mindst 4 – 5 timer og gerne natten over.

Tørret rabarber til pynt kan laves sammen med kompotten i ovnen. Med en tyndskræller eller kartoffelskræller skærer du lange tynde strimler af en meget rød rabarberstængel. Del evt. skrællerne på langs så de bliver tyndere. Fordel i små krøller på bagepapir og tør dem i ovnen ved ca. 100 grader varmluft i ca. 1 time.

Pynt kagen med groft hakkede pistaciekerner, bitte små marengskys, tørret rabarber, lidt rød skovsyre eller hvad du har lyst til.

💡 Tip!
Hvis du ikke vil bruge tid på både at lave indlægget af rabarberkompot og geléen til pynt, så kan du bage rabarberne til begge dele i samme fad og komme denne kompot ovenpå kagen til sidst. Du skal regne med samme samlede mængde rabarber, sukker og husblas og stadig tilsætte lidt vand til saften, hvor meget er afhængigt af, hvor saftige rabarberne er, men ca. 1 dl er nok realistisk. Du skal ikke si rabarberstykkerne fra som beskrevet under geléen, hvis du benytter denne metode.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.