Hveder

Det er en god, dansk tradition at spise varme hveder aftenen før St. Bededag. Denne opskrift er resultatet af mange års eksperimenter for at finde den perfekte konsistens og smag. Jeg bruger altid hele kardemommefrø eller -kapsler, som jeg kværner lige før brug. Det giver bare så meget mere smag. Der bliver 16 hvedeknopper af denne portion.

42 gram (1 pakke) økologisk gær fra Skærtoft Mølle*
2,5 dl mælk
50 gram rørsukker
2 æg
500 gram (plus evt. lidt ekstra) hvedemel med høj bageevne, f.eks. Manitoba
10 gram bageenzym (kan udelades)**
1,5 tsk. friskkværnet kardemomme
100 gram smør
1 top tsk. salt

*Der er stor forskel på fremstillingsmetoden for gær fra Skærtoft Mølle og almindeligt bagegær. Med dette gær får du ikke nær så meget gærsmag i det færdige bagværk og du kan springe den første hævning over. Hvis du bruger almindeligt bagegær, så bør dejen forhæve, før du former bollerne.

**Bageenzym hjælper med at give let og luftigt bagværk i gærdeje. Det er, ligesom bagepulver, en flygtig størrelse, der forsvinder ved opvarmning og som derfor hverken kan smages eller ses i det færdige bagværk.

Kom gæren i røreskålen og lun mælken ganske lidt, f.eks. 30 sekunder i mikroovnen. Opløs gæren i ca. 1 spsk. af mælken. Kom resten af mælken i skålen.

Pisk de to æg sammen i en lille skål og tilsæt ca. 3/4 af æggene i røreskålen. Resten gemmes til at pensle med. Tilsæt også sukkeret.

I en anden skål blander du mel med bageenzym, hvis du bruger det, og kardemomme. Hvis du kun har færdigstødt kardemomme, skal du måske skrue lidt op for mængden, med mindre det er helt friskt. Kom godt halvdelen af melet i røreskålen og ælt dejen en smule, til den er nogenlunde ensartet.

Smørret skal være meget blødt men absolut ikke smeltet. Lun det evt. i 20 sekunder i mikroovnen. Kom det i dejen og ælt det kort ind.

Tilsæt nu resten af melet og salt og fortsæt med at ælte på lav hastighed. Føl en gang imellem på dejen. Den skal være ret lind og hænge lidt i fingrene uden at klistre. Tilsæt evt. en smule mere mel men lidt ad gangen. Dejen bliver tør, hvis der kommer for meget mel i, så stop i tide. Ælt indtil dejen begynder at samle sig og føles let og lækker. Det tager ca. 5 – 6 minutter i alt.

Lad dejen hvile i skålen, mens du forbereder formen.

Brug en mindre bradepande, et firkantet ildfast fad eller et par brødforme. Det ideelle mål er ca. 28 x 28 cm., men andet kan gøre det. Jeg bruger en firkantet, indstillelig kagering. Uanset hvad du bruger, så klip bagepapir til, så både bund og kanter er dækket glat.

Kom en lille smule neutral olie på en bage-måtte eller på bordet og skrab dejen ud på det. Skær dejen i 16 lige store stykker med en dejskraber eller kniv. Tag en smule olie på hænderne og stram hvert dej-stykke op ved at strække overfladen og skubbe dejen op i sig selv nedefra. Knib bollen lidt sammen på undersiden. Herved får du fine runde boller. Sæt bollerne i din form med ca. 2 cm imellem bollerne på alle leder og mod kanten af formen. Når bollerne hæver, vil de vokse sammen og danne fine toppe.

Når du har sat alle bollerne i form, skal de hæve. Dæk med et viskestykke og stil lunt indtil de er hævet sammen. Det kan tage et stykke tid, men det er nødvendigt at vente, til de er hævet færdig.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Pisk den resterende mængde æg sammen med 1 spsk. vand og pensl meget forsigtigt bollerne. Når ovnen er varm, sættes bollerne ind og bages til de er smukt lysebrune, ca. 16 minutter, men hold øje med dem og skru evt. lidt ned for varmen.

Køles af på bagerist. Hvis bollerne ikke skal spises samme dag, pakkes de i plastpose, så snart de er lunkne. Så kan de flækkes og ristes både samme dag og næste dag. Hvis de skal gemmes længere, bør de fryses.

Når hvederne skal spises, flækkes de og ristes lidt på begge sider. Server med godt, økologisk smør, en god marmelade, ost eller hvad du har lyst til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.