Det nemmeste brød

Dette brød er noget af det nemmeste du kan bage og det bliver endda helt fantastisk uden særligt meget arbejde. Sæt det over om morgenen og bag det sidst på eftermiddagen eller sæt det over om aftenen og bag det næste dag.

Det færdige brød
Det færdige brød

Ingredienser
625 gram (1 liter) mel (hvedemel med højt proteinindhold, helst 12 %)
5 dl (1/2 liter) koldt vand
3 tsk. salt, gerne havsalt
gær på størrelse med en stor ært
evt. en lille håndfuld frø/kerner (ikke for mange) *

Fremgangsmåde
Rør først gæren ud i et par spsk. af vandet i en skål, der kan rumme mindst 3 liter. Tilsæt resten af vandet og evt. frø/kerner.

Rør melet i og rør kun indtil alt mel er vådt. Tilsæt salt og rør rundt. Det er en meget våd dej, som ikke kan håndteres med fingrene. Dæk skålen med et låg eller tætsluttende film smurt med lidt olie og lad det stå på køkkenbordet 8 – 12 timer eller længere.

Dejen er sat til hævning i en skål med låg
Dejen er sat til hævning i en skål med låg

Fra nu af gælder det om at forstyrre boblerne i dejen så lidt som muligt.

Sæt en stor ovnfast skål/gryde med låg eller en pizza-sten ind i den kolde ovn og varm ovnen op til 250 grader. Gryden skal ikke smøres. Ovn og gryde/pizza-sten skal være gloende varme, før dejen kommes i, det tager mindst 30 minutter. Hvis du ikke har en pizzasten, så brug 2 bageplader ovenpå hinanden.

Skrab (brug helst en halvmåneformet skraber smurt med lidt olie) forsigtigt men hurtigt dejen ned i den gloende varme gryde eller på pizza-stenen, læg låg på hvis det er en gryde. Hvis du bruger 2 bageplader i stedet for en pizzasten, så læg bagepapir på de varme plader, inden du hælder dejen på.

Bagetider
I gryde: 30 minutter ved 250 grader og tag derefter låget af. Hvis brødet allerede er blevet brunt, så skru lidt ned for varmen. Bag videre uden låg i endnu 15 minutter.

På pizza-sten: Bag først ca. 20 minutter og skru derefter ned for varmen til ca. 200 grader og bag endnu ca. 10 minutter. Hold øje med, at brødet ikke bliver for mørkt.

Lad brødet køle af på en rist uden at dække det til. Det smager bedst, hvis det opbevares utildækket i op til et døgn. Herefter opbevares brødet bedst skåret i skiver og nedfrosset. Tag kun ud til 2 dage ad gangen og opbevar skiverne i en plastpose ved stuetemperatur. Ristes evt. inden servering.

*) Frø og kerner kan være forkogte hvedekerner (Finax har nogle færdige, tørrede i poser, som fås i Netto) eller forskellige frø som f.eks. græskarkerner, hørfrø eller solsikkekerner.

💡 Tip
Du kan gøre brødet lidt sundere ved at erstatte lidt af hvedemelet med en grovere meltype, f.eks. fuldkorns speltmel, fuldkorns hvede, grahamsmel eller lignende. Hvis du vil bevare noget af luftigheden i dit brød, så kan du maksimalt erstatte 1/3 af melet med groft mel. Jo mere groft mel du tilsætter, jo tungere bliver dit brød.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.