Tiramisu

Denne populære italienske dessert laves af mascarpone, som er en fed friskost, der stammer fra Lombardiet, og de italienske småkager Savoiardi eller Lady Fingers. Der findes lige så mange variationer af denne ret, som der er italienske husmødre. I en del opskrifter på Tiramisu er der tilsat flødeskum til cremen, men den creme, som jeg betragter som original, er uden. Denne version er lavet med orangelikør.

2 æggeblommer *
50 gram sukker
250 gram mascarpone
1 1/2 dl afkølet espresso eller meget stærk kaffe
ca. 4 cl orangelikør, f.eks. Gran Marnier eller Cointreau **
200 gram Lady Fingers (Savoiardi), ca. 24 stk.
ca. 1/2 dl god kakao

*Læs om brugen af rå kontra pasteuriserede æg her. Hvis du vælger at bruge pasteuriserede æggeblommer, så skal du være opmærksom på, at cremen kan blive tynd, når den blandes med mascarponen.
**Du kan godt udelade likøren, hvis retten skal være børnevenlig, eller du kan erstatte den med noget lidt mildere, som f.eks. den sicilianske hedvin Marsala.

Pisk æggeblommerne med sukkeret til det er lyst og luftigt. Rør mascarponen i. Sæt cremen på køl.

Bland espresso med likøren.

Find en ikke for stor form eller skål med høje, lige sider og beklæd bunden og kanten med Lady Fingers. Dryp ca. 3/4 af kaffeblandingen ud over småkagerne. Lad det suge godt ind og ret småkagerne til, så det dækker formen/fadet så godt som muligt.

Læg halvdelen af cremen over småkagerne i bunden. Læg et lag småkager oveni cremen, tryk dem lidt ned og dryp resten af kaffen over.

Fordel resten af cremen, så den dækker alle småkagerne, helst også dem i kanten.

Dæk skålen til og sæt den på køl, helst i 8 timer eller gerne til næste dag.

Kagen er ved at blive lagt sammen
Kagen er ved at blive lagt sammen

Hvis du tør, kan du vende kagen ud af formen inden servering, men det er sikrere at lade være og bare servere den i den skål eller form, den er lavet i.

Sigt kakao ud over kagen inden servering.

💡 Tip
Det er lettest at dryppe kaffeblandingen ud over småkagerne med en pipette eller en stor engangssprøjte på ca. 60 ml. Man kan også dyppe småkagerne i kaffen inden de lægges i skålen. Det er lidt mere besværligt, da småkagerne let går i stykker og det er også sværere at få fordelt kaffeblandingen ligeligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.